Mai exact, institutia cu sediul la Washington incearca sa convinga China, Rusia, Brazilia, India, Japonia si tarile exportatoare de petrol sa fie principali contributori, potrivit oficialului, care a facut declaratiile sub protectia anonimatului, deoarece discutiile dintre FMI si state sunt confidentiale.
Fondul vrea ca un acord sa fie incheiat la reuniunea din 25-26 februarie a ministrilor de Finante si sefilor de banci centrale in Mexico City.
Anuntul oficialului vine dupa ce, marti, directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat ca Fondul analizeaza posibilitati de a-si creste resursele, aflate in prezent la 385 miliarde de dolari.
In timp ce tarile din zona euro s-au angajat deja sa contribuie 150 de miliarde de euro (192 miliarde de dolari), Statele Unite au anuntat ca nu au planuri pentru noi imprumuturi bilaterale, iar liderii G20 nu s-au inteles anul trecut asupra acestui aspect.
Suplimentarea resurselor FMI va fi discutata probabil la o reuniune de saptamana aceasta a secretarilor de stat din ministerele de Finante ale tarilor G20. La summitul din noiembrie, de la Cannes, liderii G20 au refuzat sa aloce noi fonduri FMI si au cerut in schimb ca guvernele tarilor din zona euro sa faca mai mult pentru a rezolva criza.
Oficialii au afirmat insa ca se vor asigura ca Fondul "continua sa aiba suficiente resurse pentru a-si indeplini rolul sistemic".
Sursa: Antena3
Alro a inghetat salariile la Alum Tulcea, sindicalistii ameninta cu greva generala... Criza reduce consumul de petrol...