Grecia se declara gata sa solicite guvernelor din zona euro un credit punte, tinand cont ca obligatiunile in valoare de 11,3 miliarde dolari vor deveni scadente in urmatoarele doua luni si costurile imprumuturilor au atins cel mai ridicat nivel dupa 1998, spune un oficial elen.
Dupa publicarea datelor Eurostat, Moody's a retrogradat ratingul Greciei, de la A2, la A3, si l-a plasat sub supraveghere.
Euro a avut de suferit de pe urma speculatiilor potrivit carora Grecia s-ar apropia de faliment si a atins, vineri, minimul ultimelor 12 luni fata de dolar. Euro a pierdut 0,5 procente in raport cu dolarul american, adica aproape 1,32 de dolari pe unitate, atingand cel mai redus nivel dupa aprilie 2009, arata Reuters. De asemenea, moneda europeana s-a depreciat puternic si fata de lira sterlina, fata de care a atins minimul ultimelor opt luni.
Un sondaj Reuters arata ca 80% dintre economistii intervievati sunt convinsi sa Grecia va solicita ajutor financiar in urmatoarele doua luni, in timp ce un sfert dintre analisti dau ca sigur falimentul Greciei in urmatorii cinci ani.
Mai mult, presedintele Templeton Asset Management, Mark Mobius spune ca Greciei ar trebui lasata sa intre in faliment, pentru ca acest lucru ar pune capat crizei financiare, potrivit Bloomberg.
"Daca vom continua sa turnam gramezi de bani intr-o tara in care coruptia se extinde pana la oficialii de top din guvern, nu vom vedea nicio reforma", spune Mark Mobius. "Nu avem alta solutie decat sa oprim finantarea pentru Grecia si asumarea responsabilitatii si a daunelor de catre creditori, pentru ca tarile sa ii ajute pe acestia, nu Grecia, si sa le limiteze pagubele", a incheiat Mobius.
Imprumutul de la UE si FMI, "o necesitate extrema si nationala"
Premierul Greciei, George Papandreou a declarat, vineri, ca "a venit timpul ca Grecia sa ceara ajutor Uniunii Europene si Fondului Monetar International dupa lunile de confuzie de pe pietele financiare elene".
"Este o necesitate. O necesitate extrema. O necesitate nationala", a spus primul ministru, citat de Wall Street Journal
"Este obligatia noastra istorica sa luam orice decizie care ar putea preveni ce e mai rau in cazul Greciei, orice decizie care va oferi o solutie problemelor noastre", a adaugat Papandreou.
Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala au purtat discutii cu Atena in vederea definitivarii termenilor pachetului de ajutor pe care Grecia il va primi. Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn spune despre Grecia ca se afla intr-o situatie "foarte grava".
Grecia va imprumuta de la Uniunea Europeana 30 de miliarde de euro cu o dobanda de 5% si alte 15 miliarde de euro de la Fondul Monetar International.