Antena Căutare

Ialomitianu: Romania va avea un acord de tip preventiv si cu Comisia Europeana

Urmatorul acord pe care Romania il va semna cu institutiile financiare internationale va fi de tip preventiv, atat cu Fondul Monetar International, cat si cu Comisia Europeana. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a explicat ca acest tip acord prevede ca Romania va lua banii numai daca nu va putea sa-si acopere deficitul.

"Daca Romania nu va putea sa-si acopere deficitul, sigur ca va apela la aceste fonduri de la Comisie, dar nu este cazul", a declarat Ialomitianu.

Ministrul Finantelor a explicat ca in cazul noului acord cu Comisia Europeana va fi pusa la dispozitie o suma ce va putea fi accesata in conditii similare celor din acordurilor de tip preventiv promovate de FMI.

"Este vorba de credibilitate. Vrem sa castigam o mai mare incredere pe pietele externe. Acordul cu Fondul Monetar si Comisia Europeana a fost avantajos pentru Romania", a mai spus Ialomitianu.

Potrivit ministrului, CE va urmari in principal incadrarea deficitului bugetar in limitele convenite si reducerea acestuia sub 3% din PIB in 2012, precum si mentinerea datoriei publice la un nivel redus.

In prezent, Romania are un acord de finantare externa cu FMI, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 miliarde euro. Board-ul FMI a aprobat, vineri, a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va acorda cea de-a saptea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul BNR.

Comisia Europeana a virat pana acum trei transe in valoare de 3,65 miliarde euro, dintr-un total de 5 miliarde euro, iar la jumatatea lunii va aproba urmatoarea plata, in suma de 1,2 miliarde euro.

O noua misiune FMI - CE va veni la Bucuresti pe data de 25 ianuarie pentru a evalua indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si discutii privind un nou acord, de tip preventiv. Ultima evaluare a acordului va avea loc in perioada aprilie-mai, cand vor fi analizate criteriile agreate pentru primul trimestru si vor fi definitivati parametrii finali ai noului aranjament.

Sursa: Antena3

Goana dupa aur anunta scumpiri generale... Romania a iesit din grupul tarilor cu cele mai riscante datorii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x