Antena Căutare

Ilie Serbanescu: In Romania, bancile fac camatarie

Perioada in care bancile acordau "credit doar cu buletinul" nu numai ca a trecut, dar se si resimte puternic atat in sistemul bancar international - in SUA 140 de banci au intrat deja in faliment - cat si, implicit, in cel intern. Cresterea economica nesanatos de mare din anii 2000-2005, in care banii au devenit extrem de ieftini isi are consecintele de rigoare acum, cand o mare parte din institutiile bancare mai reusesc sa se mentina pe linia de plutire doar pentru ca guvernele intervin pentru a evita un colaps al intregului sistem economic.

In Romania, unde functioneaza in momentul actual aproximativ 40 de banci, situatia mai este inca roz doar pentru cele 20 care au banci-mama in Occident. Analistul Ilie Serbanescu a declarat pentru Ziarul Naţional ca marele pericol care ameninta economia Romaniei este legat de bancile straine din tara, care in cazul in care vor vrea sa plece vor atrage dupa sine o tragedie economica.

Totusi acest lucru ridica o problema destul de delicata pentru ele, intrucat plecarea de pe teritoriul Romaniei ar insemna renuntarea la creditele acordate cetatenilor. Aceasta manevra ar putea duce astfel la pierderi extrem de mari, avand in vedere usurinta cu care institutiile bancare au imprumutat bani in anii precedenti.

"Ca avem doar banci straine, asta este evident. Problema e ca daca vor sa faca vreo manevra sa faca rau Romaniei, pot s-o faca. Cum? Intr-o zi pot sa zica pur si simplu - gata nu mai avem ce cauta aici si plecam. Dar pentru a face acest lucru, bancile trebuie sa decida daca mai vor creditele pe care le-au dat inapoi. Sunt banci care si-au facut deja plinul si pot sa plece", a spus Ilie Serbanescu.

Aceasta perioada in care bancile nu mai acorda credite nu reprezinta nici pe departe inceputul falimentului, ci doar o stagnare din acest punct de vedere, intrucat ele evita astfel expunerea la orice fel de pericol de acest gen. Mai mult decat atat, in ultima vreme, directorii de banci au pus in practica cateva scheme prin care transforma incetul cu incetul creditarea in camatarie, prin introducerea de noi clauze, acte aditionale si modificari ale comisioanelor.

"Prin toata nebunia aia cu creditarea de acum cativa ani, pot spune ca bancile si-au taiat singure craca de sub picioare. Iar acum sunt in situatia in care sunt. De fapt, pot spune ca in Romania bancile nu fac creditare, ci camatarie. In privinta falimentului, nu prea au de ce sa dea faliment pentru ca nu mai dau credite si si-au incetat expunerea de doi ani. Nu e faliment, ci o pozitie de stand-by. Cred ca nu mai au ce sa faca pe aici. Nu mai pot face profit decat strangand cu usa vechii clienti", mai sustine Ilie Serbanescu.

Autostrada Bucuresti – Ploiesti, in conservare... Rompetrol a scumpit carburantii cu pana la sapte bani pe litru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x