Antena Căutare

Imobiliare: Proprietarii de terenuri pierd pana la 85% din avere

Proprietarii, dar mai ales speculatorii de terenuri pot fi considerati fara tagada drept marii perdanti ai crizei imobiliare care, in domeniul respectiv, a inceput cel mai devreme si se va incheia cel mai tarziu.


Spre exemplu, preturile minime ale terenurilor de pe Soseaua Pipera-Tunari au scazut pe parcursul anului 2008 de la 900 de euro/mp la 400 de euro/mp. In toata aceasta perioada ritmul tranzactiilor cu terenuri a ajuns la cel mai jos nivel inregistrat in ultimii cinci ani.

In prezent, preturile de afisaj in aceeasi zona se opresc in jurul a 250-300 euro/mp. Diferenta dintre pretul cerut la inceputul crizei imobiliare si astazi este de peste 70%. Totusi, evolutia pretului de pe segmentul terenurilor nu a fost egala, ritmul tranzactiilor si stabilirea pretului variind mult in functie de caracteristicile urbanistice ale terenului, de pozitionarea, dimensiunea acestuia etc.

In Baneasa, o zona ceva mai apropiata de centrul Bucurestiului, respectiv mai urbanizata comparativ cu Pipera-Tunari, preturile minime au scazut in aceeasi perioada de la 450 euro/mp la 290 euro/mp la finele anului 2008. Acum, preturile pleaca de la 190 euro/mp. In doi ani avem o reducere de pret de aproximativ 57%.

Totodata, trebuie consemnat ca, in pofida lipsei de tranzactii reclamate de agentii imobiliari, ofertele in segmentul superior de preturi, ajungand pana la 1.200 euro/mp, nu lipsesc din aceasta zona.

Terenurile din zonele ultracentrale au pierdut mai putin din valoare, iar grosul deprecierilor a avut loc pe parcursul anului 2008.

Anul trecut, pe acest segment s-a manifestat o oarecare stagnare in evolutia preturilor. Spre exemplu, la inceputul anului 2008 un metru patrat de teren in centrul orasului, la Unirii, costa cel putin 3.000 de euro. La finele lui 2008 pretul a ajuns la 2.000 de euro, iar in prezent in zona nu se gasesc parcele mai ieftine de 2.100 euro/mp. Diferenta fata de inceputul anului 2008 este de numai 30%. Totusi, anumite loturi din zona Unirii si astazi au un pret „de strigare" de 3.700 euro/mp.

Extrapoland rezultatele inregistrate pana in prezent cu estimarile analistilor Cushman, rezulta ca spre finalul anului 2010, cand se anticipeaza iesirea din criza imobiliara, valoarea terenurilor in zona Capitalei ar putea sa fie mai mica cu 85% in cazul propritatilor din zonele periferice ale orasului si cu maximum 40%-45% in zonele centrale.

Tot articolul, in Financiarul

Cinci companii aeriene din Europa, in pragul falimentului din cauza norului de cenusa... Blocaj in achizitiile publice: numarul contestatiilor, mai mare cu o treime...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x