Antena Căutare

JLL România: Sectorul rezidenţial traversează o perioadă similară celei de dinainte de criza din 2008, preţurile sunt exagerat de mari. Preconizăm că va urma o corecţie sau o criză

Sectorul rezidenţial traversează o perioadă similară celei de dinainte de criza din 2008, cu preţuri nejustificat de mari, în timp ce piaţa de birouri trece printr-o perioadă favorabilă, cu multe companii multinaţionale care îşi extind spaţiile, a declarat joi Marius Şcuta, şeful departamentului de birouri al companiei de consultanţă imobiliară JLL România, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Sectorul rezidenţial traversează o perioadă similară celei de dinainte de criza din 2008, cu preţuri nejustificat de mari, în timp ce piaţa de birouri trece printr-o perioadă favorabilă, cu multe companii multinaţionale care îşi extind spaţiile, a declarat joi Marius Şcuta, şeful departamentului de birouri al companiei de consultanţă imobiliară JLL România, în cadrul unei întâlniri cu presa.

”Pe piaţa de birouri se văd foarte multe dezvoltări, care sunt susţinute de activitatea de închiriere. Chiar dacă anul acesta vom avea un an record de peste 400.000 mp de birouri lansate pe piaţă, rata de neocupare scade, nu creşte. Pentru că activitatea pe partea de închiriere este foarte mare. Pe sectorul rezidenţial este altă poveste. Şi eu personal mi-am luat acum un an un apartament şi, dacă îl vând acum, mai iau 50-60.000 euro în plus pe el nejustificat, din punctul meu de vedere”, a declarat joi Marius Şcuta, şeful departamentului de birouri la JLL România, în cadrul unei întâlniri cu presa.

El afirmă că preţurile în prezent sunt exagerat de mari, cel puţin pe sectorul rezidenţial.

”Preţurile sunt exagerat de mari, foarte multe nejustificate. Dar dacă va veni o nouă recesiune, o corecţie pe piaţă, probabil că produsele de lux vor avea în continuare căutare şi vor avea o corecţie de preţ de 10-15%, pe când celelalte, care sunt cutii de chibrituri, construite peste tot la marginea oraşului, acelea vor avea o cădere ca şi în criza din 2008”, a mai spus el.

Articolul continuă după reclamă

Locaţia şi calitatea sunt cele mai importante, precizează Marius Şcuta.

”Toate semnele din exterior şi din interiorul companiei noastre sunt de atenţionare că va urma ceva. Criză, corecţie, ceva va urma. Nu ştim la ce nivel, dar ceva va urma, dar este un ciclu normal. Ca şi efect, nu credem că va fi ca şi cel în 2009”, a mai spus acesta.

Stocul modern de birouri din Bucureşti este de peste 2,84 milioane metri pătraţi, dintre care mai mult de 66% este reprezentat de clădiri de clasa A.

Piaţa de birouri din Capitală este împărţită în 12 sub-pieţe, printre care cele mai mari sunt Floreasca Barbu Văcărescu, Centru –Vest, Dimitrie Pompeiu şi CBD.

Livrările de spaţii de birouri au ajuns la aproape 180.000 metri pătraţi în prima jumătate a anului, comparativ cu 141.800 mp în întreg anul 2018.

Printre cele mai importante livrări din primele şase luni se numără Globalworth Renault Bucharest Connected, Business Garden Bucharest, The Mark, Oregon Park faza 3, The Bridge faza şi Timpuri Noi Square Cladirea 3.

În total, aproape 370.000 mp de proiecte noi sunt anunţate spre livrare în acest an.

Cererea brută din primul semestru a ajuns la aproximativ 218.000 mp, cu 60% peste cea din perioada similară din 2018.

Cererea netă a reprezentat 41% din totalul spaţiilor închiriate, respectiv 90.000 mp. Faţă de perioada corespunzătoare din 2018, cererea netă a crescut cu 16,5%.

Companiile de IT&C şi din domeniul high tech au fost cele mai active din punct de vedere al suprafeţei închiriate, acestea fiind urmate de cele de servicii financiare.

”Piaţa de birouri trece printr-o perioadă favorabilă, cu multe companii multinaţionale care îşi extind spaţiile existente. Chiriaşii caută spaţii de calitate, în locaţii bune, care oferă condiţii de clasa A+ şi de asemenea posibilitatea de a se extinde în viitor”, spun reprezentanţii JLL România.

Ei precizează că, deşi în primul semestru livrările au fost mai mari decât în 2018, nivelul ridicat al cererii a determinat reducerea uşoară a ratei medie de neocupare în Bucureşti până la aproximativ 7,5%, de la 8% în urmă cu un an.

”Aşteptările sunt ca rata medie de neocupare să rămână stabilă până la sfârşitul anului, având în vedere faptul că oferta va fi, cel mai probabil, acoperită de cererea nouă de spaţii de birouri”, mai spun ei.

Chiriile prime au fost stabile în ultimii şase ani, la valoarea de 18,5 euro pe metrul pătrat, pe lună, noutatea constând în faptul că pachetele de beneficii oferite chiriaşilor au fost reduse în ultimul an.

Potrivit JLL, principalele riscuri şi provocări sunt creşterea ratei de neocupare, care ar putea avea influenţă asupra evoluţiei chiriilor şi a livrărilor viitoare, precum şi procesul de autorizare, cu efect asupra termenelor de începere a construcţiilor şi de livrare a anumitor proiecte.

Atragerea de noi investitori pe piaţă este o altă provocare, întrucât cererea în acest an a venit în mare parte de la companiile existente, care îşi extind activitatea în România.

O altă problemă menţionată o reprezintă soluţiile de trafic, deşi există interes din partea dezvoltatorilor şi a autorităţilor pentru a găsi soluţii de trafic, spun reprezentanţii JLL.

Disponibilitatea redusă a terenurilor este o altă problemă sesizată de aceştia.

Sursa : news.ro

Proiectul de lege privind incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri, aprobat de Guvern, pentru a sprijini companiile n... Aproape 30.000 de locuri de muncă, la stat, cu salarii majorate, scoase la concurs în toată țara...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x