Antena Căutare

Karoly Borbely: Decizia privind pretul si detaliile ofertei Petrom, saptamana viitoare

Saptamana viitoare urmeaza sa se finalizeze detaliile privind oferta de actiuni OMV Petrom (SNP), inclusiv in ceea ce priveste pretul la care vor fi vandute actiunile, a declarat Karoly Borbely, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si membru in comisia de vanzare a actiunilor Petrom in cadrul unei oferte publice secundare ce va fi derulata pe Bursa de la Bucuresti.

Reprezentantii statului si consortiul de consultanti care pregateste vanzarea nu au stabilit inca pretul, pe masa fiind atat varianta unui pret fix, cat si cea a unui interval de pret, aceasta din urma lovindu-se de anumite reglementari de pe piata locala, care ar ingreuna procesul.

Oferta Petrom este programata pentru luna iulie, desi intermediarii (consultantii statului - n.r.) ar fi preferat o splitare a ofertei, respectiv 80% din actiuni sa fie vandute luna viitoare catre investitorii institutionali, iar restul de 20% in toamna catre micii investitori. Statul roman a hotarat insa sa vanda toate actiunile in iulie, urmand ca aceasta tranzactie sa se deruleze foarte aproape de o alta oferta secundara de actiuni, cea de la Alro.

"Intentia este foarte clara de a nu amana oferta . Nu are nici o legatura cu oferta Alro. Chiar daca o facem la mijlocul lunii august va fi interesanta pentru investitori deoarece vorbim de cea mai mare companie romaneasca", a declarat Karoly Borbely.

Borbely face parte din comisia care va decide pretul de vanzare al actiunilor Petrom, alaturi de Ion Ariton, ministrul Economiei, Gheorghe Ialomitianu, ministrul finantelor, Victor Cazana, seful OPSPI si Andreea Paul Vass, consilierul economic al premierului Emil Boc.

"Fiind vorba de pret, nu pot sa dau nici un indiciu", a spus Borbely.

Articolul continuă după reclamă

Valoarea ofertei Petrom este estimata la peste 500 milioane de euro. Pe Bursa, pachetul de 9,84% este evaluat in prezent la 509 milioane de euro, dar asteptarile statului sunt mult mai mari, oficialii din Guvern vehiculand adeseori sume de peste 600 milioane de euro.

In acelasi timp, oferta prin care grupul Vimetco va vinde un pachet de circa 21% din actiunile Alro este estimata la 140 milioane de euro, cele doua oferte urmand sa concureze in principal pentru banii investitorilor de retail.

Unii dintre brokerii de pe piata de capital atrag insa atentia ca tinta celor doua oferte nu sunt micii investitori.

"Succesul ofertelor nu va sta in investitorii de retail, ci va sta in abilitatea intermediarilor de a aduce investitori institutionali. Sunt companii foarte diferite, ambele cu povesti interesante. Ele sunt mari pentru Romania, dar pentru investitorii de afara nu sunt deloc mari", a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, unul dintre brokerii cei mai activi in a aduce companii la Bursa.

Intercapital a participat de altfel in cursa pentru alegerea intermediarului ofertei Petrom, alaturi de BCR si JP Morgan, fara insa a intra in finala.

Pasol considera de altfel ca oferta Petrom nu ar trebui sa se blocheze in discutiile despre discountul pe care ar trebui sa-l ofere investitorilor fata de pretul de la Bursa.

"Pentru investitorii de retail, intr-adevar trebuie sa ai un discount fata de pretul de la Bursa, dar tinta in acest caz sunt investitorii institutionali si pentru ei conteaza sa fie un discount fata de o valoare a companiei care ar reiesi dintr-o evaluare. Pretul de pe Bursa poate sa nu reflecte valoarea reala a companiei", a mentionat directorul de la Intercapital.

Atat oferta Petrom, cat si cea de la Alro, vor avea un pachet care va fi rezervat micilor investitori. In cazul ofertei Petrom, pachetul despre care s-a vehiculat a fost de 20%, un procent "generos", in opinia lui Razvan Pasol, avand in vedere ca ar insemna practic peste 100 milioane de euro.

O eventuala subscriere mai redusa din partea investitorilor de retail nu ar pune insa in pericol succesul ofertei Petrom, deoarece reprezentantii Ministerului Economiei au precizat ca se are in vedere introducerea unui mechanism de echilibrare intre cele doua transe, astfel in cazul in care o transa este subscrisa si una suprasubscrisa, sa se poata transfera din transa suprasubscrisa acel numar de actiuni care sa conduca la o echilibrare a ofertei.

Nici momentul in care urmeaza sa se deruleze ofertele nu este vazut ca un pericol deosebit pentru cele doua oferte.

"Ideea ca vara este o perioada de acalmie nu este complet nerealista, dar la noi este cam exagerata, este una din legendele pietei locale. Mi se pare absurd sa crezi ca la fonduri care au sute de miliarde in administrare, toata lumea pleaca in concediu si se inchide afacerea pet imp de vara. Poate se incetineste putin activitatea, dar doar atat", spune Razvan Pasol.

Oferta Petrom este pregatita de un consortiu format din Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital. Pe de alta parte, tranzactia Alro are in "spate" UniCredit Austria, UniCredit CAIB Securities, Raiffeisen Capital & Investment si ING Bank.

Austriecii de la OMV, care controleaza pachetul majoritar de actiuni al companiei petroliere romanesti, au anuntat déjà ca nu vor participa la oferta Petrom. OMV a incheiat la inceputul acestei luni o majorare de capital prin care a strans 725 milioane de euro de la investitori, cu 175 milioane de euro mai putin decat isi propusese. Operatiunea de capital derulata de OMV este considerata o amenintare pentru oferta Petrom, deoarece s-a adresat aceluiasi tip de investitori care ar fi interesati si de actiunile companiei romanesti.

Petrom a reusit sa obtina in primul trimestru al anului un profit net de 841 milioane de lei (199 milioane de euro), in crestere cu 4% fata de perioada similara a anului trecut, in principal pe fondul cresterii pretului titeiului pe pietele international. Petrom a fost practic cea mai profitabila operatiune a grupului austriac, care a raportat un profit net total de 272 milioane de euro.

Sursa: Antena3

Guvernul a schimbat acciza specifica la tigarete. Modificarea nu va duce la cresterea preturilor... UE nu mai tolereaza traiul pe datorie. Vezi efectele asupra Romaniei!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x