România are cele mai multe locuințe vechi din întreaga Uniune Europeană. În țara noastră există peste 3 milioane de apartamente vechi, construite înainte de 1989. Majoritatea acestor locuințe au urgent nevoie de reparații și îmbunătățiri și se află într-o continuă stare de degradare. În acest context, e bine să știi ce probleme pot apărea într-o astfel de locuință și, mai ales, cum le poți combate.
Igrasia din locuință, riscuri majore pentru sănătate
Conform CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA), igrasia din apartament poate cauza iritații ale gâtului, pielii și ochilor, tuse, nas înfundat sau chiar probleme ale tractului respirator. În cazul persoanelor cu astm sau boli cronice de plămâni, igrasia poate fi chiar mai periculoasă. Ea poate cauza infecții ale plămânilor și le poate acutiza simptomele.
Din cauza izolației deficitare, apartamentele vechi sunt foarte vulnerabile la apariția igrasiei pe tavan și pereți. Combaterea igrasiei poate fi foarte dificilă pentru că, odată apărută în locuință, aceasta are tendința să revină. În cazurile mai puțin grave, poți încerca substanțele chimice din comerț, însă va trebui să folosești alte metode pentru probleme majore de igrasie sau cazurile în care revine.
Riscul seismic, pericol public general
Așa cum e de așteptat, locuințele vechi prezintă un risc seismic foarte ridicat. Asta este în special valabil pentru blocurile care au fost construite înainte de cutremurul din ‘77, care a făcut peste 11,300 de victime. Însă chiar mai îngrijorător decât riscul unui anumit imobil, este riscul cumulat al imobilelor luate împreună.
Blocurile de locuințe sunt, de regulă, construite aproape unele de celelalte, în unele cazuri fiind chiar lipite. În consecință, chiar presupunând că blocul în care stai va rezista unui cutremur puternic, nu ai nicio garanție că blocul vecin va rezista și el. Iar un bloc care se prăbușește poate cauza daune majore unui bloc aflat în proximitate.
Mai mult, există chiar posibilitatea ca blocurile fără risc seismic să fie afectate de blocurile vecine, mai puțin stabile, care riscă să se dărâme peste ele. Singura soluție viabilă ar fi consolidarea în masă a blocurilor de locuințe vechi, însă lucrările avansează greu. În aceste condiții, autoritățile par a fi depășite de numărul imens de probleme care trebuie remediate și suntem departe de a ajunge la o rezolvare, după cum explică și The Guardian. Dacă locuiești într-un bloc cu risc seismic ridicat, cea mai bună soluție pare ar fi să te muți.
Rețele electrice vechi, riscuri pentru electrocasnice
Rețelele electrice din blocurile vechi sunt foarte degradate, ceea ce le face predispuse la avarii tot mai dese. Siguranțe care cad, becuri care se ard, electrocasnice care se defectează sau chiar fire electrice care se ard în pereți sunt probleme din ce în ce mai comune.
Vechimea instalațiilor electrice este, însă, doar o parte dintr-o problemă mult mai mare. Rețelele electrice din blocurile vechi au fost construite într-o vreme în care numărul de aparate electrocasnice dintr-o locuință era foarte redus. Rețeaua dintr-un apartament dinainte de ‘89 este făcută pentru a alimenta maximum 3-4 aparate, precum frigiderul, mașina de spălat și televizorul.
Avansul tehnologiei din ultimele decenii a schimbat asta. Numărul mare de aparate noi, precum computerul, aerul condiționat, cuptorul electric și pletora de aparate de uz personal pune un imens stres pe rețeaua electrică. Avariile sunt din ce în ce mai dese și mai greu de reparat. În aceste condiții, singura soluție viabilă este înlocuirea rețelelor electrice vechi cu unele noi, adaptate la necesitățile și stilul de viață din prezent.
Apartamentele vechi prezintă foarte multe provocări pentru locatari. Acestea au fost construite în conformitate cu nevoile din trecut ale oamenilor, însă stilul de viață și nevoile din prezent sunt foarte diferite. Ca să putem remedia aceste probleme va fi nevoie de foarte multă implicare atât din partea locatarilor, cât și a autorităților.
Sursă foto: Shutterstock
5 domenii puternic afectate de criza forței de muncă din România... Se dau bani de la stat și nu e vorba de o sumă mică! Cum poți obține o subvenția de 1.250 DE EURO!...