Oficialul a coordonat zilele acestea o serie de reuniuni în scopul pregătirii proiectelor pentru perioada de programare 2021-2027 în vederea eficientizării folosirii fondurilor europene alocate României.
”Avem două mari obiective: stimularea absorbţiei în actuala perioadă de programare şi pregătirea proiectelor pentru a atrage fondurile alocate încă de la începutul implementării viitorului cadru financiar. Buna pregătire a proiectelor este esenţială şi va fi sprijinită inclusiv de Acordul semnat cu Banca Europeană de Investiţii”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.
În zilele de miercuri şi joi au avut loc reuniuni cu autorităţile locale pentru pregătirea proiectelor de infrastructură care vizează dezvoltarea şi regenerarea urbană, infrastructura rutieră locală şi specializarea inteligentă, urmate de întâlnirea cu vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Andrew McDowell, pentru semnarea acordului de servicii de asistenţă tehnică în valoare de 20 milioane de euro, precum şi de întâlnirea de lucru pentru gestionarea deşeurilor până la finalul anului 2020, prioritate strategică având în vedere investiţiile în sprijinul cetăţenilor şi comunităţilor locale.
Cea de-a treia întâlnire de lucru a avut loc în contextul în care România are de recuperat decalajele pentru îndeplinirea ţintelor din directiva-cadru privind deşeurile, fiind discutată metodologia de realizare a planurilor şi stadiul de elaborare a documentaţiei la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti.
Semnarea Acordului de servicii de asistenţă tehnică (Project Advisory Support Service Agreement - PASSA) în valoare de 20 milioane euro va susţine implementarea Programului Operaţional Infrastructură Mare, prin asigurarea unui ritm de implementare a proiectelor care să conducă la utilizarea tuturor fondurilor disponibile; sprijinirea beneficiarilor în fazarea proiectelor majore; pregătirea portofoliilor de proiecte pentru noua perioadă de programare (2021-2027); îndeplinirea condiţiilor necesare pentru rambursarea investiţiilor care vor fi realizate în sectoarele finanţate din POIM în timpul viitoarei perioade de programare (2021 – 2027); promovarea măsurilor strategice (legislative, administrative etc.) pentru a stimula investiţiile în infrastructură etc.
Vor beneficia de serviciile de asistenţă tehnică Ministerul Fondurilor Europene, Organismul Intermediar Transport din cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi beneficiari POIM.
Acordul este finanţat din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică. Documentul a fost semnat în data de 30 decembrie 2019, iar Banca Europeană de Investiţii va furniza servicii de asistenţă tehnică până în decembrie 2023.
Sursa : news.ro
Euro urcă spre 4,77 lei. Dolarul american şi preţul aurului continuă ascensiunea şi ating noi niveluri record. Francul e... OMV Petrom a dezvoltat la rafinăria Petrobrazi un nou combustibil maritim care susţine industria de transport naval în r...