Grupul Franklin Templeton este inca increzator ca va reusi sa creasca valoarea portofoliului Fondului Proprietatea (FP), chiar daca sunt teme asupra carora are o viziune diferita de cea a guvernului, spune Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, intr-un interviu acordat „Financiarul".
Templeton a preluat administrarea Fondului Proprietatea in toamna anului trecut si a avut deja doua conflicte cu statul roman pe marginea donatiei de 400 de milioane de lei pe care Romgaz a fost obligata sa o faca la bugetul de stat si pe tema infiintarii celor doi giganti energetici nationali, Electra si Hidroenergetica.
Mobius spune totusi ca aceste controverse nu reprezinta conflicte cu guvernul roman, cu care coopereaza pentru a creste valoarea FP. El atrage insa atentia ca statul roman si grupul Franklin Templeton ar trebui sa aiba acelasi obiectiv si anume cresterea valorii companiilor din portofoliul FP.
„Franklin Templeton nu are niciun conflict cu Guvernul Romaniei. Noi cooperam cu guvernul pentru a imbunatati valoarea Fondului. Desigur, din cand in cand vor exista dispute legate de chestiuni specifice pe care le vom rezolva pe cai legate. Guvernul Romaniei joaca un rol important in multe din companiile din portofoliul Fondului Proprietatea. Cu toate ca sunt si teme asupra carora nu suntem de acord, suntem inca optimisti ca vom reusi sa crestem valoarea portofoliului Fondului Proprietatea, inclusiv prin intermediul unor masuri precum cele luate in cazul Romgaz si in cel al companiilor energetice", a spus Mobius.
„Credem ca, in timp, guvernul Romaniei va intelege ratiunea din spatele deciziilor noastre si va considera actiunile si sfaturile noastre drept demne de luat in seamna pentru companii si guvern in general. Nu trebuie sa uitam ca Franklin Templeton si Guvernul Romaniei ar trebui sa aiba acelasi obiectiv, si anume cresterea valorii acestor companii", a adaugat acesta.
Lupta pentru iesirea din recesiune
Mobius subliniaza ca un pas spre revenirea economiei romanesti si totodata pentru cresterea pe termen lung a acesteia ar putea fi chiar reformarea practicilor de guvernanta corporativa de catre guvern, alaturi de privatizarea companiilor prin intermediul bursei.
„Romania se straduieste sa iasa din recesiune si acest lucru a afectat investitiile straine, bugetul de stat si piata in general. Credem intr-o revenire a pietei romanesti. De asemenea credem ca un pas spre revenire si catre crestere pe termen lung ar fi privatizarea activelor statului prin bursa si reformarea practicilor de guvernanta coporativa de catre guvern", a precizat presedintele executiv al Templeton Asset Management.
Tot articolul, in Financiarul
FMI a aprobat a saptea transa de imprumut pentru Romania... De ce mai are nevoie statul de un acord cu FMI?...