Antena Căutare

Mark Mobius: Leul este supraevaluat cu peste 50%

Mark Mobius, unul dintre cei mai cunoscuti investitori ai lumii si presedintele executiv al Templeton Asset Manage­ment, declara, intr-un inter­viu acordat „Financiarul”, ca leul este su­praevaluat cu peste 50%, potrivit eva­luarilor fundamentale, dar asta nu in­seamna neaparat ca moneda romaneasca va deveni mai slaba in raport cu euro sau cu dolarul, deoarece multi factori pe ter­men scurt vor interveni in determinarea valorii de piata a acesteia.

Grupul Franklin Templeton este inca increzator ca va reusi sa creasca valoarea portofoliului Fondului Proprietatea (FP), chiar daca sunt teme asupra carora are o viziune diferita de cea a guvernului, spu­ne Mark Mobius, presedintele executiv al Tem­pleton Asset Management, intr-un in­ter­viu acordat „Financiarul".

Templeton a preluat administrarea Fon­dului Proprietatea in toamna anului trecut si a avut deja doua conflicte cu sta­tul roman pe marginea donatiei de 400 de milioane de lei pe care Romgaz a fost obli­gata sa o faca la bugetul de stat si pe tema infiintarii celor doi giganti ener­getici na­tionali, Electra si Hidroenergetica.

Mobius spune totusi ca aceste contro­verse nu reprezinta conflicte cu guvernul roman, cu care coopereaza pentru a cres­te valoarea FP. El atrage insa atentia ca statul roman si grupul Franklin Temple­ton ar trebui sa aiba acelasi obiectiv si anume cresterea valorii companiilor din porto­foliul FP.

Franklin Templeton nu are ni­ciun conflict cu Guvernul Roma­niei. Noi cooperam cu guvernul pentru a im­bu­natati valoarea Fondului. Desigur, din cand in cand vor exista dispute legate de ches­tiuni specifice pe care le vom rezolva pe cai legate. Guvernul Romaniei joaca un rol important in multe din com­paniile din portofoliul Fondului Proprie­tatea. Cu toate ca sunt si teme asupra carora nu suntem de acord, suntem inca optimisti ca vom reusi sa crestem valoa­rea porto­foliului Fon­dului Proprietatea, inclusiv prin interme­diul unor masuri precum cele luate in cazul Romgaz si in cel al companiilor energetice", a spus Mobius.

Credem ca, in timp, guvernul Roma­niei va intelege ratiunea din spatele deci­ziilor noastre si va considera actiunile si sfaturile noastre drept demne de luat in seamna pentru companii si guvern in general. Nu trebuie sa uitam ca Franklin Templeton si Guvernul Romaniei ar trebui sa aiba acelasi obiectiv, si anume cresterea valorii acestor companii", a adau­gat acesta.

Lupta pentru iesirea din recesiune

Mobius subliniaza ca un pas spre re­ve­nirea economiei romanesti si totodata pen­tru cresterea pe termen lung a aces­teia ar putea fi chiar reformarea practi­cilor de guvernanta corporativa de catre guvern, alaturi de privatizarea compa­niilor prin intermediul bursei.

Romania se stradu­ies­te sa iasa din recesiune si acest lucru a afectat investitiile straine, bugetul de stat si piata in general. Cre­dem intr-o revenire a pietei romanesti. De asemenea credem ca un pas spre revenire si catre crestere pe termen lung ar fi privatizarea activelor statului prin bursa si reformarea practi­cilor de guvernanta coporativa de catre guvern", a precizat presedintele executiv al Templeton Asset Management.

Tot articolul, in Financiarul

FMI a aprobat a saptea transa de imprumut pentru Romania... De ce mai are nevoie statul de un acord cu FMI?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x