Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea de aprobare a OUG 104/2018 privind implementarea programului guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar". Ce trebuie să știe românii care vor primească bani de la stat pentru copii?
Legea are ca obiect legiferarea unui tip special de cont de investiţii - Contul individual de economii 'Junior Centenar', titularul contului de economii fiind orice copil care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii.
CE ESTE CONTUL DE ECONOMII JUNIOR CENTENAR
Titularii contului de economii beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în cont în anul respectiv să fie de minimum 1.200 lei.
- CITEȘTE ȘI: Copiii, obligaţi să dea bani părinților, bunicilor și străbunicilor, altfel riscă pușcăria
La soldul contului de economii se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an. De acest program vor beneficia şi copiii ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei fiind efectuată din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
Şeful statului a trimis, la finalul lunii aprilie, la CCR, o sesizare de neconstituţionalitate în cazul acestui act normativ.
"Prin conţinutul lor normativ, unele dintre dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 104/2018, integrate în totalitate în legea de aprobare adoptată de Parlament, contravin art. 1 alin. (5), art. 44 şi art. 52 din Constituţie", spunea şeful statului în sesizare.
- CITEȘTE ȘI: Bani pentru români! Statul îți plătește chiria și utilitățile, dacă îndeplinești condițiile
Pe 5 iunie, CCR a respins, însă, ca neîntemeiată, această sesizare.
CONDIȚII CONT DE ECONOMII JUNIOR CENTENAR
În acest cont de economii, părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, pentru o sumă minimă de 1.200 de lei depusă anual de părinte sau, în cazul copiilor din sistemul de protecţie socială, de stat, în contul special de economisire, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual. Banii economisiţi prin acest instrument pot fi retraşi după împlinirea vârstei de 18 ani pentru finanţarea studiilor universitare sau pentru a acoperi, la momentul respectiv, lipsa de venituri.
Sursa: Agerpres
Consiliul Concurenţei a lansat în consultare publică ghidul privind serviciile feroviare conexe şi infrastructura de ser... 5 argumente clare pentru care ar trebui să faci economii...