Antena Căutare

Nivelul maxim de apreciere al leului va fi atins pana la jumatatea anului

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, considera ca euro va oscila intre 4 si 4,2 lei.

Evolutia leului fata de euro va con­tinua sa fie stabila, dar intervalul de variatie a coborat de la 4,1-4,3 lei/euro la 4-4,2 lei/euro, a aratat ieri economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, adaugand ca nivelul estimat pentru finalul acestui an ramane totusi 4,1 lei/euro.

,,In prima parte a anului am putea sa vedem un curs valutar mai apropiat de 4 lei/euro, iar in a doua parte a anului situatia internationala, cu cresteri de preturi la petrol si la produsele agroalimentare, ar putea sa ne influenteze si sa ne aduca mai aproape de mijlocul intervalului de variatie", a explicat acesta.

In contextul estimarilor de apreciere a leului, care ar putea afecta profita­bili­ta­tea exportatorilor, economistul-sef al BCR considera ca acestia ar trebui sa utili­zeze instrumente de acoperire a riscului valutar si sa-si creasca com­pe­titivitatea.

Exportatorii trebuie sa cons­tientizeze ca nu vom vedea, la nes­farsit, un leu stabil, sprijinit de o flotare con­trolata, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani", conchide Lucian Anghel.

O apreciere foarte rapida

Analistii BCR noteaza ca aprecierea foarte rapida a leului pana la o rata de schimb situata sub 4,1 lei/euro nu a fost insotita de o imbunatatire vizibila a increderii investitorilor in regiune.

,,Este adevarat ca datele privind unii indicatori macroeconomici din lunile ianuarie si februarie, precum datele referitoare la industrie, imbunatatirea nivelului deficitului comercial sau poate anticipatiile ca tara iese treptat din rece­siune ar fi putut indeparta leul de evo­lutia valutelor din regiune, dar, in orice caz, aprecierea monedei nationale a avut loc cam rapid ", potrivit analistiilor ban­cii.

Tot articolul, in Financiarul

Studiu - Cumparatorul roman de locuinte se bazeaza pe bugetul "Prima casa"... Marcile „Ciuc“ si „Bucegi“ au luat din cota de piata a „Ursus“...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x