Evolutia leului fata de euro va continua sa fie stabila, dar intervalul de variatie a coborat de la 4,1-4,3 lei/euro la 4-4,2 lei/euro, a aratat ieri economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, adaugand ca nivelul estimat pentru finalul acestui an ramane totusi 4,1 lei/euro.
,,In prima parte a anului am putea sa vedem un curs valutar mai apropiat de 4 lei/euro, iar in a doua parte a anului situatia internationala, cu cresteri de preturi la petrol si la produsele agroalimentare, ar putea sa ne influenteze si sa ne aduca mai aproape de mijlocul intervalului de variatie", a explicat acesta.
In contextul estimarilor de apreciere a leului, care ar putea afecta profitabilitatea exportatorilor, economistul-sef al BCR considera ca acestia ar trebui sa utilizeze instrumente de acoperire a riscului valutar si sa-si creasca competitivitatea.
„Exportatorii trebuie sa constientizeze ca nu vom vedea, la nesfarsit, un leu stabil, sprijinit de o flotare controlata, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani", conchide Lucian Anghel.
O apreciere foarte rapida
Analistii BCR noteaza ca aprecierea foarte rapida a leului pana la o rata de schimb situata sub 4,1 lei/euro nu a fost insotita de o imbunatatire vizibila a increderii investitorilor in regiune.
,,Este adevarat ca datele privind unii indicatori macroeconomici din lunile ianuarie si februarie, precum datele referitoare la industrie, imbunatatirea nivelului deficitului comercial sau poate anticipatiile ca tara iese treptat din recesiune ar fi putut indeparta leul de evolutia valutelor din regiune, dar, in orice caz, aprecierea monedei nationale a avut loc cam rapid ", potrivit analistiilor bancii.
Tot articolul, in Financiarul
Studiu - Cumparatorul roman de locuinte se bazeaza pe bugetul "Prima casa"... Marcile „Ciuc“ si „Bucegi“ au luat din cota de piata a „Ursus“...