Antena Căutare

Numarul restantierilor a ajuns la 735.000. Intarzieri la plata in valuta apropiate de cele in lei

Provizioanele din septembrie - 22,6 mld. lei, in urcare cu 75,2% fata de perioada similara a anului trecut Creditele neperformante continua sa dea batai de cap bancherilor, iar numarul romanilor cu restante mai mari de 30 de zile a ajuns la finele trimestrului trei la aproape 735.000, fiecare dintre acestea avand in medie 1,5 imprumuturi la care inregistreaza intarzieri la plata, arata datele de la Biroul de Credit, publicate de Banca Nationala a Romaniei.


Romania se afla inca in recesiune, somajul este ridicat, veniturile populatiei sunt incerte si daca mai adaugam la acest tablou economic si efectele OUG 50 alaturi de reducerea salariilor bugetarilor, atunci avem principalele motive de escaladare a creditelor neperformante.

Potrivit datelor de la Biroul de Credit, 734.152 de persoane fizice au inregistrat la finele lunii septembrie intarzieri la plata mai mari de 30 de zile, ceea ce reprezinta o crestere de peste 13% a numarului de romani restanti comparativ cu perioada similara din 2009. Totalul sumelor restante dupa primele noua luni din 2010 s-a ridicat la 5,03 miliarde de lei, fiind de doua ori mai mari decat nivelul inregistrat in urma cu un an.

In functie de moneda, cele mai multe imprumuturi neperformante sunt cele in lei - 2,64 miliarde de lei - in urcare cu 70,3% fata de perioada similara din 2009, in timp ce la euro, restantele au ajuns la 1,8 miliarde de lei (valoarea creditelor restante in euro este exprimata in moneda nationala), cu 140% mai mult decat in luna septembrie a anului trecut. Creditele neperformante in alte monede, categorie la care nu sunt incluse imprumuturile in euro, leu sau dolar si din care fac parte majoritar cele in franci elvetieni, au atins un nivel de 580 de milioane de lei, de peste sase ori mai mult decat in trimestrul III din 2009.

Evolutia restantelor la creditele in franci elvetieni a fost cauzata de deprecierea leului in fata monedei elvetiene. In perioada septembrie 2009-septembrie 2010, francul elvetian s-a apreciat cu 15,3% in fata monedei nationale.

citeste articolul complet in Financiarul.ro

INS: Preturile de consum au crescut in octombrie, iar inflatia a urcat la 7,88%... De ce statul trebuie sa restructureze gaurile negre...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x