Rafinarea si marketingul, punctele forte ale portofoliului OMV din timpul lui Ruttenstorfer, vor trece pe plan secund, pentru ca Roiss va insista in mandatul sau pe explorare si productie. In noua ecuatie, Romania va continua sa duca greul pentru ca detine cele mai mari zacaminte.
„Acum am inceput desistarea", a fost fraza prin care directorul general al OMV, Gerhard Roiss, a rostit-o joi la Istanbul, cu ocazia unui media summit, si prin care a redefinit conceptia strategica a companiei care controleaza Petrom. In trei ani se va renunta la active de 1 miliard de euro din rafinarii si benzinarii iar interesul maxim va fi axat pe segementul de exploare si productie.
OMV va continua extinderea internationala prin achizitii, dar acestea vor viza in special cautarea de noi perimetre cu potential de extractie de hidrocarburi.
Predecesorul lui Roiss, Wolfgang Ruttensterofer, pensionat in luna martie, a dus o politica de extindere cu un target diferit. A cumparat Petrol Ofisi din Turcia, o companie eminamente detinaatoare de statii de benzina si a capacitat destula energie pentru a achizitiona Mol, din Ungaria, o societate cu o puternica implicare in marketing si rafinare, exact domeniile pe care acum Roiss le trece in plan secund.
Singura izbanda adevarata a lui Ruttenstorfer a fost cumpararea Petrom de la statul roman in 2004, o companie care a asigurat de atunci peste 60% din productia totala de titei si gaze a OMV.
In noua conceptie strategica a lui Roiss, Romania va continua sa joace un rol major, dar nu neaparat prin cresterea productiei, ci prin stabilizarea acesteia, in conditiile in care se estimeaza ca in zece ani rezervele exploatabile de petrol si gaze se vor epuiza.
Oficialii de la Petrom isi pun mari sperante in potentialul Marii Negre si mai exact pe blocul Neptun unde a fost capacitat interesul gigantului american Exxon cu care s-a asociat compania autohtona in incercarea de a gasi noi rezerve. Roiss sustine ca productia totala de petrol si gaze a OMV va creste cu 2-4% pe an iar sustinerea acestui salt va fi facuta in special in Yemen, Tunisia si Marea Britanie.
Despre cealalta rafinarie, Petrobrazi de la Ploiesti, strategia OMV arata ca se va continua modernizarea unitati, iesind in felul acesta din calculul pentru o eventuala reducere a activelor. In afara de cele doua unitati, care detin capacitati de 8 milioane de tone pe an, OMV mai controleaza rafinariile Schwechat de langa Viena (9,6 milioane de tone pe an), Burghausen din sudul Germaniei (3,6 milioane de tone) si detine 45% din Bayernoil tot din Germania (4,6 milioane de tone).
De rafinaria de la Arpechim s-a aratat interesat statul roman, care intentioneaza sa integreze platformele industriale de la Pitesti si Rm. Valcea, unde se afla combinatul chimic Oltchim. "Uitati-va in ochii mei, chiar vreti sa cumparati aceasta rafinarie?", i-a spus zilele trecute Gerhard Roiss premierului Emil Boc la Bucuresti.
Oficialul OMV il atentiona pe seful guvernului roman ca repunerea in functiune a unitatii va costa cel putin 200 milioane de euro, va aduce pierderi in continuare, iar statul nu detine in acest moment o retea de distributie de carburanti.
Mai mult, in lume exista supracapacitate de rafinare, pe fondul reducerii consumului. Raspunsul lui Boc a fost afirmativ, dar cu amendamentul ca specialistii si expertii guvernului vor analiza in continuare oportunitatea revenirii Arpechim la stat.
"Ne vom mai intoarce la guvern"
La Petrom noua strategie va fi facuta public anul viitor. Se stie ca Petrobrazi si explorarea si productia vor reprezenta magnetii principali pentru investitii. Deocamdata nu se stie care va fi soarta redeventelor pe care le plateste Petrom dupa 2014, an in care expira prevederile stipulate in contractul de privatizare din 2004.
S-a spus despre acestea ca sunt extrem de mici, iar Petrom a scos profituri uriase, chiar si pe timp de criza. "Nivelul redeventelor nu a fost discutat cu ocazia intalnirilor pe care le-am avut pana acum cu autoritatile romane, dar ne vom mai intoarce la guvern", a declarat Roiss grupului de jurnalisti romani.
Financiarul Fitch mentine nota "AAA" a datoriei Germaniei... Pretul petrolului a pierdut aproape 3$...