Antena Căutare

Pe ce am irosit banii de la FMI si banci? 23 mld. € s-au dus in „cheltuieli publice“

Romania a facut investitii publice de peste trei ori mai mici decat sumele pe care le-a obtinut de la institutiile internationale de finantare si din vanzarea titlurilor de stat. Numai FMI a imprumutat pana acum guvernul cu 9,16 miliarde de euro, din care 2,13 miliarde de euro au mers la Trezorerie, iar restul la BNR. Indirect, banii de la BNR au ajuns tot la Ministerul Finantelor, care s-a imprumutat masiv de la banci.

Guvernantii au ales solutia sacrificarii bugetarilor si a pensionarilor, si nu a mediului de afaceri, dupa discutiile cu delegatia FMI aflata in misiune de evaluare in tara noastra. Presedintele Traian Basescu a anuntat ca salariile platite de stat vor fi reduse cu 25%, iar pensiile si ajutorul de somaj cu cate 15%.

Romania a ajuns in aceasta situatie dificila pentru ca guvernul nu a fost capabil sa reduca cheltuielile publice, iar banii primiti din imprumuturile internationale au fost cheltuiti pentru finantarea deficitului bugetar, si nu pentru investitii.

„Pachetul complet asupra caruia vom conveni va fi public dupa acordul final, dar ceea ce a anuntat presedintele Basescu a fost un set foarte ambitios pentru reducerea cheltuielilor. Romania are nevoie acum de masuri ambitioase", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Trei miliarde de euro, destinatie necunoscuta?

Potrivit informatiilor noastre, reprezentantii Fondului s-ar fi declarat nemultumiti in discutiile cu oficialii romani ca o parte din banii imprumutati, aproximativ trei miliarde de euro, nu se regasesc in cifrele prezentate.

Anul trecut, autoritatile romane au obtinut un pachet de finantare externa in valoare de 19,95 miliarde de euro: FMI - 12,95 miliarde de euro, CE - 5 miliarde de euro, Banca Mondiala - 1 miliard de euro si 1 miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si International Finance Corporation. Banii ar fi trebuit cheltuiti pentru investitii, in special in infrastructura.

In schimb, fondurile primite pana acum au fost folosite tot pentru finantarea deficitului bugetar, chiar daca o parte din bani a intrat in Trezorerie, iar alta parte in rezerva BNR. Romania a primit deja 11,5 miliarde de euro din imprumuturile de la institutiile financiare internationale, din care 9,16 miliarde de euro de la FMI.

Prima transa din imprumutul de la FMI, in valoare de 4,9 miliarde de euro, a intrat in totalitate in rezerva BNR. In septembrie 2009, FMI a virat o noua transa din imprumutul acordat Romaniei, in valoare de 1,86 miliarde de lei, jumatate din bani mergand la Trezorerie, pentru finantarea deficitului public, iar diferenta la BNR.

Urmatoarele doua transe de la FMI, in suma de aproximativ 2,4 miliarde de euro, au fost acordate in acest an, la sfarsitul lunii februarie, si au fost impartite in acelasi mod: jumatate in Trezorerie, jumatate la BNR.

Tot articolul, in Financiarul

Jeffrey Franks: Economia Romaniei va creste cu 3,6% in 2011... FMI: Romania va primi cea de-a cincea transa din acord, dupa aplicarea masurilor stabilite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x