Antena Căutare

Primul tău interviu de angajare: Cum să te pregătești și ce întrebări să pui

Emoția este sentimentul pe care orice tânăr îl are atunci când visează la primul său loc de muncă. Iar pentru a-l obține știe deja că trebuie să treacă printr-un interviu de angajare. Pe piața din România există o varietate de locuri de muncă, astfel că indiferent de domeniul specializării, candidatul care aplică pentru un job are toate șansele să fie angajat dacă respectă câteva reguli esențiale. Desigur, pregătirea temeinică este principalul atu pe care companiile îl caută, chiar și de la proaspeții absolvenți care nu au experiență, ci doar bazele obținute în domeniu pe perioada studiilor.

Emoția este sentimentul pe care orice tânăr îl are atunci când visează la primul său loc de muncă. Iar pentru a-l obține știe deja că trebuie să treacă printr-un interviu de angajare. Există o varietate de locuri de muncă pe piața din România, astfel că indiferent de domeniul specializării, candidatul care aplică pentru un job are toate șansele să fie angajat dacă respectă câteva reguli esențiale. Desigur, pregătirea temeinică este principalul atu pe care companiile îl caută, chiar și de la proaspeții absolvenți care nu au experiență, ci doar bazele obținute în domeniu pe perioada studiilor.

Un interviu de angajare presupune evidențierea calităților candidatului și urmărirea capacităților sale de a se putea adapta în locul de muncă pentru care aspiră. În general, oamenii care fac recrutări într-o companie, fie ei specialiști în resurse umane sau manangeri, se ghidează după un plan standard și au anumite așteptări de la cel intervievat.

Iată un ghid în 4 pași despre cum trebuie să te pregătești și ce trebuie să faci la primul interviu de angajare:

Documentează-te înainte de a merge la interviu

Primul aspect de o importanță majoră îl reprezintă documentarea în prealabil despre companie, despre jobul la care ai aplicat, dar și despre oamenii cu care te întâlnești, mai ales dacă sunt manageri sau directori. Înainte de a te prezenta în fața lor, caută să afli istoricul, cu ce se ocupă, cu ce vine nou pe piață și care este obiectul de activitate al companiei. Nu doar că vei dobândi credibilitate, dar vei fi și etichetat drept o persoană responsabilă, implicată și formată pentru a fi un profesionist în carieră. Nu merge niciodată la un interviu de angajare fără să cunoști specificul companiei care te-ar putea angaja!

Adoptă o ținută office și o atitudine pozitivă

Mergi la un interviu, ce haine alegi? Răspunsul pare simplu, o ținută office este întotdeauna perfectă pentru o astfel de întâlnire. Atenție, însă, căci trebuie să fie în tandem cu postul pentru care ai aplicat. În mod normal, hainele monocromatice sunt alegerea potrivită. Nu purta blugi și nici alte obiecte vestimentare colorate. Pentru doamne și domnișoare, machiajul cât mai natural este obligatoriu. Esențial este ca ținuta ta să fie una îngrijită și bine pusă la punct, dar și completată de o atitudine pozitivă și încrezătoare.

Privește interlocutorul în ochi și nu-ți ascunde niciodată mâinile! Ai încredere în capacitățile tale de a asimila lucruri noi în scurt timp și nu te teme că lipsa de experiență va fi în defavoarea ta. În fond, CV-ul tău a trecut o data printr-un filtru, așfel că nu-ți rămâne decât să încerci să arăți că vei putea face față noilor provocări ce vor veni.

Implică-te într-un dialog cu angajatorul

În cele mai multe cazuri, un interviu de angajare începe prin o scurtă prezentare a companiei și a jobului pentru care se caută angajatul perfect, urmate de câteva scurte întrebări: “Ce știi despre noi?” “Ce te recomandă pentru acest job”. Răspunde punctual, însă îndraznește să porți un dialog cu interlocutorul și să anticipezi întrebările. Vei obține o imagine de individ perspicace, iar asta te va pune într-o lumină bună în fața lui.

Arată-te interesat(ă) și adresează întrebări

Fie că vei auzi din gura angajatorului: “Aveți întrebări?”, fie că nu, e essential să-ți alcătuiești câteva repere de interes. Concret, dacă vei fi angajat în compania respective vei dori cu siguranță să știi cum arată o zi la locul de muncă sau, de ce nu, cum arată biroul în care îți vei desfășura activitatea. În plus, odată încheiată discuția despre job, poți veni cu întrebarea: “Care sunt pașii următori după această întâlnire?” Nu doar că vei părea interesat, ci vei ști și la ce să te aștepți mai departe.

Aceste mici ponturi te vor ajuta să faci față cu brio într-o întâlnire cu un potential angajator. Lasă emoțiile deoparte, documentează-te conștiincios și pune întrebări pertinente pentru a fi sigur că vei obține jobul dorit. Nu uita să adopți o ținută respectuoasă și diplomată și, mai ales, fii încrezător sau încrezătoare în propriile forțe!

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/bwki71ap-y8

Ce se întâmplă atunci când nu poți achita ratele conform graficului stabilit?... Curs valutar euro 31 mai 2019 la casele de schimb. Cu cât a scăzut euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x