Directorii generali au fost implicati in 26% din cazurile de frauda analizate, fata de 11 procente in cazul studiului similar efectuat in 2007.
Fraudatorul 'tipic' este barbat, cu varsta intre 36 si 45 de ani, lucreaza in cadrul departamentului financiar sau are un rol legat de partea financiara, este in companie de mai mult de 10 ani si detine o pozitie in conducerea executiva.
In majoritatea cazurilor, respectiv 61%, fraudatorul 'tipic' nu lucreaza singur, acesta are colaboratori fie din interiorul companiei, fie din afara sa. Cazurile din Europa de Est urmeaza aceasta tendinta, cu 63 de procente. Aceasta caracteristica este sustinuta de o analiza a cazurilor raportate in Romania, avand ca rezultat condamnari, care indica faptul ca in mai mult de jumatate dintre cazuri a existat complicitate.
Frecvent, acesti indivizi vor putea trece mai usor peste controalele interne si au acumulat un capital de incredere important. Ei sunt cei mai predispusi sa se implice in deturnare de fonduri sau frauda pe partea de achizitii.
''Cresterea implicarii directorilor executivi in cazuri de frauda este un semnal de alarma pentru companiile de pretutindeni. Efectele recesiunii economice asociate presiunilor pentru a atinge obiective de performanta pot crea o tensiune semnificativa in randul conducerii, rezultand in manipularea rezultatelor financiare'', a afirmat Jimmy Helm, partener KPMG si coordonatorul echipei de investigare a fraudei din cadrul KPMG Europa Centrala si de Est.
In Europa de Est, aproximativ 89 de procente din persoanele investigate erau angajate in companiile respective de mai mult de trei ani (din care mai mult de jumatate erau angajati de mai mult de 6 ani) si 52 de procente din fraude au durat mai mult de 3 ani inainte de a fi detectate.
Studiul a relevat, de asemenea, ca semnalele de avertizare, cum ar fi un angajat care isi ia foarte rar vacanta sau al carui stil de viata pare excesiv comparativ cu veniturile, sunt de obicei ignorate de catre companii.
Studiul 'Cine este fraudatorul tipic?' analizeaza caracteristicile fraudelor pe baza a 348 de cazuri investigate de KPMG in 69 de tari.
Sursa: Jurnalul National
Foto: Intactimages / EPA
INS: Rata somajului a ajuns la 7,3%, in 2010... Orange scade tarifele de roaming...