Antena Căutare

Profitul net al Electrica a scăzut la jumătate în primul semestru, la 109 milioane lei, în timp ce veniturile au urcat cu 17%, la 3,1 miliarde lei

Grupul Electrica a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, un profit net consolidat de 109 milioane lei, în scădere cu 48,1% faţă de prima parte a anului trecut, acoperind pierderea din primul trimestru, de 41 milioane lei, printr-un profit net înregistrat în trimestrul 2 de 150 milioane lei. Totodată, veniturile au crescut cu aproape 17%, la 3,1 miliarde lei.

Grupul Electrica a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, un profit net consolidat de 109 milioane lei, în scădere cu 48,1% faţă de prima parte a anului trecut, acoperind pierderea din primul trimestru, de 41 milioane lei, printr-un profit net înregistrat în trimestrul 2 de 150 milioane lei. Totodată, veniturile au crescut cu aproape 17%, la 3,1 miliarde lei.

Profitul net consolidat bugetat pentru anul 2019 este în sumă de 121 milioane lei, astfel încât profitul net consolidat la finalul primelor şase luni din 2019 reprezintă 90% din valoarea anuală bugetată, se arată într-un comunicat.

De asemenea, veniturile au crescut în primele şase luni cu 17%, la 3,1 miliarde lei.

”Ne bucurăm să putem spune că, în pofida contextului deloc lipsit de provocări, Grupul Electrica a reuşit să surmonteze o parte din condiţiile negative ale pieţei de energie şi cadrului de reglementare, şi să înregistreze un profit net consolidat de 109 milioane lei în primele 6 luni ale anului, care reprezintă 90% din valoarea bugetată pentru 2019. Este de remarcat şi creşterea veniturilor operaţionale, o consecinţă firească atât a creşterii consumului din această perioadă, cât şi a investiţiilor realizate, în special, în reţelele noastre de distribuţie şi în îmbunătăţirea serviciilor prestate”, a declarat Corina Popescu, director general Electrica.

Mai mult decât atât, compania se află în plin proces de dezvoltare a unor noi proiecte majore.

”Avem planuri ambiţioase pentru perioada următoare, care, pe lângă continuarea programelor de optimizare a activităţii grupului, includ îmbunătăţirea ofertei de produse şi servicii pe segmentul de furnizare, precum şi întâmpinarea nevoilor clienţilor noştri, atât prin dezvoltarea de noi soluţii şi servicii, cât şi prin investiţii susţinute în reţele şi tehnologie”, adaugă Corina Popescu.

Volumul investiţiilor în reţea în primele şase luni ale anului 2019 a fost de 351,1 milioane lei, în creştere cu aproximativ 61,6 milioane lei, respectiv 21,3%, faţă de 289,5 milioane lei cumulat în semestrul I al anului 2018.

În segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 6,6%

Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în primul semestru din 2019, s-au ridicat la valoarea de 3,18 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de 16,6% sau 452 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

În segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 6,6%, ca urmare a creşterii cantităţii distribuite totale cu 0,3% şi a tarifelor medii de distribuţie, precum şi a majorării semnificative a valorii investiţiilor în reţea, în conformitate cu politicile contabile aplicabile, în prima parte a acestui an, comparativ cu primele şase luni din 2018.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 20,5%, ca rezultat al creşterii cu 7,7% a cantităţii de energie electrică furnizată pe piaţa cu amănuntul, a majorării preţurilor medii de vânzare cu 6,3%, precum şi ca urmare a dezvoltării activităţii de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au crescut cu 32,6%, la 1,683 miliarde lei în ianuarie-iunie 2019, în principal ca urmare a creşterii preţurilor de tranzacţionare pe OPCOM.

”Această evoluţie a fost resimţită în segmentul de distribuţie, prin majorarea cu 22,3% a costului energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea. Astfel, efectul pozitiv generat de uşoara scădere a cantităţii necesare pentru acoperirea pierderilor în reţea, comparativ cu semestrul 1 2018, a fost anulat de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari faţă de preţul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distribuţie din Grupul Electrica. Aceste diferenţe pot fi însă recuperate, cel puţin parţial, prin tarifele de distribuţie, în perioadele următoare, în conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a”, arată comunicatul.

Şi în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creştere a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică cu 35,6%, ca efect cumulat al creşterii preţului de achiziţie şi al cantităţii de energie electrică achiziţionată. Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece, prin tarifele aprobate de către ANRE, preţul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă preţul de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat.

Cu toate acestea, prin OUG nr. 114/2018 s-a stabilit cadrul legal prin care se pot recupera pierderile din achiziţia de energie electrică aferente anilor 2018 şi 2019, în perioadele următoare, începând cu 1 martie 2019 şi până la 28 februarie 2022.

Sursa : news.ro

Economia Germaniei s-a contractat în trimestrul doi, din cauza declinului exporturilor... INS: Producţia industrială a scăzut în iunie cu 6,6%. În primul semestru, scăderea este de 0,6%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x