Firmele din România se vor încumeta din ce în ce mai greu să angajeze absolvenți de facultate. Salariul minim pentru un un tânăr abia ieșit de pe băncile universităților din România ar putea fi 4576 de lei.
Patronii ar urma să fie obligați să asigure un salariu minim mult mai mare decât în prezent anagajaților cu facultate, chiar și fără experiență, potrivit unei propuneri de lege despuse la Senat de către ministrul Muncii, Marius Budăi, și de alți 38 de parlamentari de la putere și de opoziție.
Inițiativa legislativă propune o grilă de ierarhizare a salariilor raportată la salariul minim pe economie decis de Guvern, care să se aplice atât la stat, cât și la firmele private.
„Prezenta lege garantează tuturor salariaților plata unui salariu de bază minim. Cuantumul salariului de bază minim se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii” – se arată în propunerea de lege.
Ce mai prevede propunerea de lege:
„… Pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienții minimali de ierarhizare salarială…”.
„Coeficienții minimali de ierarhizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariați încadrați pe funcții pentru care este obligatoriu un nivel de calificare potrivit anexei la prezenta lege”.
În anexă sunt prevăzuți coefienții cu care se înmulțește salariul minim brut pe țară, rezultând astfel salariul minim brut pe fiecare categorie de lucrător:
muncitor necalificat – coeficient 1
muncitor calcificat – coeficient 1,20
personal administrativ și de specialitate încadrat în fucnții pentru care condiția de pregătire este școală profesională: coeficient 1,20
studii liceale: coeficient 1,20
școală postliceală: coeficient 1,25
Cei cu studii superioare de scură durată, cum sunt subinginerii, ar urma să aibă un salariu minim brut de 3120 de lei. La acest brut, un subinginer ar lua un salariu minim de 1840 de lei în mână, iar patronul ar trebui să suporte un cost salarial total de 3190 de lei.
Dacă angajatul are studii superioare de lungă durată, saltul ar fi deja semnificativ. Un angajat cu facultate va avea un salariu minim brut de 4576 de lei. La acest nivel, angajatul cu facultate ar lua un salariu minim net de 2677 de lei pe lună, iar firma va fi obligată să suporte un cost salarial de 4679 de lei, cu taxe.
studii liceale plus calificare: coeficient 1,25
școală de maiștri: coeficient 1,30
studii superioare de scurtă durată: coeficient 1,50
studii superioare de lungă durată: coeficient 2,20
master: coeficient 2,50
doctorat în domeniul activității desfășurate: coeficient 2,80.
România, în atenţia UNESCO pentru exploatarea neconformă a pădurilor de fag înscrise în patrimoniul mondial... Vestea așteptată de români. Guvernul șterge datorii de sute de milioane de lei...