Antena Căutare

Rata anuala a inflatiei a urcat in august la 7,5%-8,25%, varful din 2010

Analistii estimeaza pentru finalul anului un interval de variatie cuprins intre 7%-8% . Rata anuala a inflatiei a atins valoarea maxima in august, la peste 7,5%, ca urmare a continuarii ajustarii preturilor de consum dupa majorarea TVA de la 1 iulie, estimeaza analistii consultati de „Financiarul”. Prognozele acestora sunt insa diferite in ceea ce priveste amplitudinea cresterilor de preturi.

Ei anticipeaza ca inflatia lunara in august s-a plasat in intervalul 0,1%-0,9%, prognozand pentru cea anuala valori cuprinse intre 7,5%-8,5%.

Analistii bancari considera ca in luna august comerciantii au continuat sa transfere in preturi majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19%.

Acestia au aratat ca factorii de presiune asupra inflatiei lunare au fost scumpirea combustibililor auto si a unor produse alimentare, in special carnea.

Totodata, in opinia lor, aprecierea monedei nationale a contrabalansat cresterile de preturi in sectorul serviciilor.

Factorii de presiune: carburantii si alimentele

Preturile de consum au inregistrat in august o crestere lunara cuprinsa intre 0,1%-0,3%, iar rata anuala a inflatiei s-a plasat in intervalul 7,5%-7,7%, estimeaza economistu-sef al BCR, Lucian Anghel.

„Principalii factori de presiune care s-au manifestat in august au fost preturile combustibililor auto si ale anumitor grupe din categoria produselor alimentare, in special, la carne", a explicat acesta. In opinia economistului-sef al BCR, aprecierea cursului de schimb a avut o influenta pozitiva asupra inflatiei.

Cresterea preturilor in luna august este un element important pentru evaluarea efectelor de runda a doua. Daca inflatia a fost mai mare, este clar ca acei comercianti care nu au transferat majorarea de TVA in preturi in luna iulie au facut-o in august. In acelasi timp, ramane de vazut care a fost si impactul cererii", arata Lucian Anghel.

Dupa majorarea TVA, BCR si-a revizuit in sens ascendent estimarea privind rata inflatiei de la finele anului 2010, la aproximativ 8%.

„Scenariul nostru indica existenta unor efecte de runda a doua relativ limitate pe care majorarea de TVA le va induce asupra preturilor de consum in conditiile declinului puterii de cumparare a populatiei si stabilitatii leului", arata Lucian Anghel. In opinia sa, fara majorarea TVA, in luna iulie s-ar fi inregistrat deflatie.

citeste articolul complet pe Financiarul.com

Romania a coborat trei locuri in topul celor mai competitive tari din lume... Casa de Pensii Sibiu a strans 70.000 de lei de la angajatii cu DDA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x