Ei anticipeaza ca inflatia lunara in august s-a plasat in intervalul 0,1%-0,9%, prognozand pentru cea anuala valori cuprinse intre 7,5%-8,5%.
Analistii bancari considera ca in luna august comerciantii au continuat sa transfere in preturi majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19%.
Acestia au aratat ca factorii de presiune asupra inflatiei lunare au fost scumpirea combustibililor auto si a unor produse alimentare, in special carnea.
Totodata, in opinia lor, aprecierea monedei nationale a contrabalansat cresterile de preturi in sectorul serviciilor.
Factorii de presiune: carburantii si alimentele
Preturile de consum au inregistrat in august o crestere lunara cuprinsa intre 0,1%-0,3%, iar rata anuala a inflatiei s-a plasat in intervalul 7,5%-7,7%, estimeaza economistu-sef al BCR, Lucian Anghel.
„Principalii factori de presiune care s-au manifestat in august au fost preturile combustibililor auto si ale anumitor grupe din categoria produselor alimentare, in special, la carne", a explicat acesta. In opinia economistului-sef al BCR, aprecierea cursului de schimb a avut o influenta pozitiva asupra inflatiei.
„Cresterea preturilor in luna august este un element important pentru evaluarea efectelor de runda a doua. Daca inflatia a fost mai mare, este clar ca acei comercianti care nu au transferat majorarea de TVA in preturi in luna iulie au facut-o in august. In acelasi timp, ramane de vazut care a fost si impactul cererii", arata Lucian Anghel.
Dupa majorarea TVA, BCR si-a revizuit in sens ascendent estimarea privind rata inflatiei de la finele anului 2010, la aproximativ 8%.
„Scenariul nostru indica existenta unor efecte de runda a doua relativ limitate pe care majorarea de TVA le va induce asupra preturilor de consum in conditiile declinului puterii de cumparare a populatiei si stabilitatii leului", arata Lucian Anghel. In opinia sa, fara majorarea TVA, in luna iulie s-ar fi inregistrat deflatie.
citeste articolul complet pe Financiarul.com