Antena Căutare

RCS&RDS a ramas fara calificative din partea agentiilor de rating Standard&Poor’s si Moody’s

Dupa esecul negocierilor de preluare a UPC si a incercarii de preluare ostila a pachetului de actiuni detinut de statul roman la Romtelecom, au venit si deciziile Standard&Poor’s si Moody’s de a retrage ratingul de credit al RCS&RDS. Cele doua agentii au facut anunturile la doua zile distanta.

Standard&Poor's (S&P) a retras ieri ratingul de credit pe termen lung al RCS&RDS la cererea companiei, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. La momentul retragerii, ratingul RCS&RDS avea perspectiva stabila, iar compania nu avea datorii evaluate de S&P.

De asemenea, Moody's a retras marti ratin­gul de credit „Ba3" acordat RCS&RDS „din moti­ve de business". Perspectiva ratingului atribuit de Moody's era negativa la data retragerii. RCS&RDS a incheiat anul trecut pe pierdere.

Agentia de rating Standard&Poor's (S&P) avertiza la mijlocul lunii mai ca strategia de extindere si administrarea „agresiva" a lichi­di­tatilor pun presiune pe ratingul RCS&RDS.

Avertismentul Standard&Poor's aparea la scurta vre­me dupa ce RCS&RDS incheiase doua acorduri de fi­nantare pentru plata dato­riilor. Este vorba de un credit sindicalizat de tip forward start de 206 mil. dolari pentru plata unor imprumuturi scadente si un credit sindi­calizat de 125 mil. euro.

Creditele au fost contractate de la ING Bank NV, UniCredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank Interna­tional AG, Royal Bank of Scotland NV si BRD-Groupe Société Générale.

Parcursul banilor

Fondul de private-equity Epic Financial Consulting Gesellschaft, unul dintre finantatorii RCS&RDS, incheia pe 11 martie un acord cu statul ucrainean pentru cum­pararea companiei nationale Ukr Telecom, cel mai mare furnizor de servicii de telefonie fixa din tara ve­cina. Acordul dintre Epic si statul ucrainean se incheia la doar o zi dupa ce aparea in presa stirea ca RCS&RDS a primit cele doua credite sindicalizate, de 206 milioane de dolari si 125 de milioane de euro.

Esecul negocierilor

Dat fiind ca Epic si-a directionat in cele din urma banii catre Ucraina, planul de achizitie a UPC Romania incepea sa scartaie. In urma achizitiei UPC, RCS&RDS ar fi acumulat datorii de aproape 1 miliard de euro (962,97 milioane de euro) si o pozitie de monopol, con­testata de toti ceilalti jucatori din piata.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, la nivelul anului 2009, RCS&RDS a reusit sa-si diminueze datoriile comparativ cu anul anterior cu aproape 11%, dar ramanea cu datorii de 546,19 milioane de euro. La randul sau, potrivit acelorasi date, tot la nivelul anului 2009, UPC figura cu datorii de 416,78 milioane de euro, in crestere fata de anul anterior cu aproape 8%.

Ulterior, Valerian Vreme, ministrul Comu­nicatiilor, declara ca RCS&RDS si-a exprimat intentia de achizitie a pachetului de actiuni de 45,99% detinut de statul roman la Romtelecom. Si acest plan a esuat la inceputul lunii iunie, in momentul in care Ministerul Comunicatiilor anunta ca statul roman agreeaza propunerea OTE de fuziune a Romtelecom cu Cosmote si ca urmeaza listarea la Bursa a companiei.

Sursa: Financiarul

Un an de la majorarea TVA: Veniturile la buget au crescut, economia s-a prabusit... Tigarile s-au scumpit din nou cu pana la 60 de bani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x