Standard&Poor's (S&P) a retras ieri ratingul de credit pe termen lung al RCS&RDS la cererea companiei, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. La momentul retragerii, ratingul RCS&RDS avea perspectiva stabila, iar compania nu avea datorii evaluate de S&P.
De asemenea, Moody's a retras marti ratingul de credit „Ba3" acordat RCS&RDS „din motive de business". Perspectiva ratingului atribuit de Moody's era negativa la data retragerii. RCS&RDS a incheiat anul trecut pe pierdere.
Agentia de rating Standard&Poor's (S&P) avertiza la mijlocul lunii mai ca strategia de extindere si administrarea „agresiva" a lichiditatilor pun presiune pe ratingul RCS&RDS.
Avertismentul Standard&Poor's aparea la scurta vreme dupa ce RCS&RDS incheiase doua acorduri de finantare pentru plata datoriilor. Este vorba de un credit sindicalizat de tip forward start de 206 mil. dolari pentru plata unor imprumuturi scadente si un credit sindicalizat de 125 mil. euro.
Creditele au fost contractate de la ING Bank NV, UniCredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV si BRD-Groupe Société Générale.
Parcursul banilor
Fondul de private-equity Epic Financial Consulting Gesellschaft, unul dintre finantatorii RCS&RDS, incheia pe 11 martie un acord cu statul ucrainean pentru cumpararea companiei nationale Ukr Telecom, cel mai mare furnizor de servicii de telefonie fixa din tara vecina. Acordul dintre Epic si statul ucrainean se incheia la doar o zi dupa ce aparea in presa stirea ca RCS&RDS a primit cele doua credite sindicalizate, de 206 milioane de dolari si 125 de milioane de euro.
Esecul negocierilor
Dat fiind ca Epic si-a directionat in cele din urma banii catre Ucraina, planul de achizitie a UPC Romania incepea sa scartaie. In urma achizitiei UPC, RCS&RDS ar fi acumulat datorii de aproape 1 miliard de euro (962,97 milioane de euro) si o pozitie de monopol, contestata de toti ceilalti jucatori din piata.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, la nivelul anului 2009, RCS&RDS a reusit sa-si diminueze datoriile comparativ cu anul anterior cu aproape 11%, dar ramanea cu datorii de 546,19 milioane de euro. La randul sau, potrivit acelorasi date, tot la nivelul anului 2009, UPC figura cu datorii de 416,78 milioane de euro, in crestere fata de anul anterior cu aproape 8%.
Ulterior, Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor, declara ca RCS&RDS si-a exprimat intentia de achizitie a pachetului de actiuni de 45,99% detinut de statul roman la Romtelecom. Si acest plan a esuat la inceputul lunii iunie, in momentul in care Ministerul Comunicatiilor anunta ca statul roman agreeaza propunerea OTE de fuziune a Romtelecom cu Cosmote si ca urmeaza listarea la Bursa a companiei.
Sursa: Financiarul
Un an de la majorarea TVA: Veniturile la buget au crescut, economia s-a prabusit... Tigarile s-au scumpit din nou cu pana la 60 de bani...