Dacă ești un negociator slab, îți va fi greu să-ți atingi obiectivele. Din fericire, negocierea este o abilitate care se poate dezvolta. Iată cum să faci acest lucru!
De ce ai nevoie pentru a fi un negociator bun?
În primul rând, trebuie să fii un bun ascultător. Încearcă să vorbești mai puțin și gândește de două ori înainte de a spune ceva! De asemenea, nu ignora punctul de vedere al celeilaltei părți! Trebuie să înțelegi ce vrea și ce crede, fiindcă în caz contrar nu veți cădea de comun acord. Fii pregătit pentru ceea ce urmează! Ar fi bine să cunoști atât subiectul discuției, cât și persoana cu care vei vorbi. Astfel, poți să construiești o strategie eficientă din timp și ai șanse mari să ajungi la rezultatele dorite.
În general, cu cât ai mai multă informație, cu atât vei avea și mai mult control. În orice negociere există cineva care are o poziție mai bună! Acest lucru e dictat de încrederea de sine și controlul emoțional al fiecăruia. Pe de altă parte, încearcă să-ți cunoști și limitele. Dacă ai ajuns la o înțelegere care te-ar putea avantaja, nu forța mâna. Negocierea trebuie să fie favorabilă pentru ambele părți! Și odată ce v-ați înțeles, pune în aplicare ceea ce ați discutat, pentru ca înțelegerea să nu se complice sau să cadă mai târziu.
Tactici de negociere pe care poți să le încerci
Arta negocierii necesită logică și argumente solide! Totodată, sunt prezente și elemente de comunicare nonverbală, precum fizionomia, mimica, postura sau îmbrăcămintea. Acceptă faptul că n-ai cum să te ocupi de toate aceste aspecte deodată și ai răbdare până capeți experiență. Între timp, încearcă câteva tehnici de negociere!
Spre exemplu:
- Spune ‘’Da...dar’’ - Este genul de tactică care te face mai agreabil pentru partenerul de negociere. Oamenii nu vor să audă cuvântul „nu’’ deoarece acesta reprezintă o negație. Refuzând o ofertă, riști să ofensezi partenerul și să blochezi discuția. Printr-un „nu’’, rupi negocierea direct! În schimb, o formulare de genul „Da…dar” poate fi folosită cu sensul de negație, păstrând și alte opțiuni.
- Fă o ofertă secundară - Este o tactică în care cumpărătorul face vânzătorului oferta de preț atrăgătoare la început. Totuși, găsește un motiv ulterior să o scadă. În general, vânzătorul va fi tentat să fie de acord că motivul este întemeiat și apoi va accepta oferta secundară.
- Pune presiune pe timp - Încearcă să limitezi timpul de gândire al celeilalte persoane și transmite faptul că oferta ta e valabilă pentru o perioadă scurtă. De exemplu, dacă ai un partener de afaceri din altă țară, îi poți spune că ai o propunere pentru el și vei lua avionul, pentru a putea discuta. Totuși, vei avea doar două ore la dispoziție și el trebuie să-ți dea un răspuns, deoarece apoi te vei întoarce acasă. De multe ori, o astfel de situație poate fi favorabilă pentru tine.
Nu toate tehnicile de negociere funcționează întotdeauna! Ele sunt însă utile pentru că necesită abordări diferite și te vor învăța cum să te adaptezi la nevoile celeilalte părți.
Cum să-ți dezvolți abilitățile de negociere rapid
Pentru a putea avea succes în arta negocierii, trebuie să stăpânești un set larg de abilități.
Asta include:
- tehnici de stăpânire a emoțiilor;
- capacitatea de a te adapta la schimbări și de a fi spontan;
- menținerea motivației în momentele dificile ce pot apărea pe parcursul negocierii;
- folosirea vocii pentru a fi mai convingător și pentru a transmite încredere;
- abilitatea de a pune întrebările potrivite și de a identifica valorile și convingerile partenerului de negociere.
Obținerea unor astfel de cunoștințe poate fi o sarcină dificilă! Totuși, poți cumpăra cursuri de negociere pentru a face lucrurile mai ușoare. Un curs live precum cele de la scotwork.ro, te vor ajuta să-ți dezvolți abilitățile mai rapid deoarece vei fi alături de experți în achiziții sau vânzări.
De ce arta negocierii contează în afaceri
Deși multor persoane nu le place să negocieze, când conduci o afacere ai nevoie de această abilitate. Motivul e faptul că vor exista multe discuții care te pot face să pierzi sau să câștigi sume importante de bani. Pentru a deveni un negociator mai bun, ascultă cealaltă persoană, încearcă să aduci ambele părți în avantaj și fii cât mai încrezător în tine. Urmează sfaturile de mai sus și vei începe să negociezi mai bine!
Chiriţă (ANRE): Vom ridica licenţele unor centrale de producere a energiei de 1.100 de MW, care figurează în statisticil... Eurostat: România a avut în octombrie cea mai mare rată a inflaţiei din UE...