Antena Căutare

Romania are in continuarea ca tinta de aderare la zona euro anul 2015

Din cauza costurilor aferente aderarii si a problemelor din zona euro, mai mule tari din Europa de Est au amanat planurile de aderare la moneda unica. Exceptie face Romania, care, cel putin oficial, isi mentine tinta de aderare, anul 2015.

Prin tratatul de aderare, cele 14 state care au devenit membre ale Uniunii Europene in 2004 si 2007 s-au obligat sa adopte, in timp, moneda comuna. Cateva dintre acestea au intrat rapid in zona euro pentru ca aveau economii prospere.

Asa se face ca Cipru, Malta, Slovenia, Slovacia si Estonia au schimbat rapid mondele locale cu banii comunitari. Prelungirea crizei economice din zona euro pune acum sub semnul intrebarii adoptarea monedei comunitare de catre restul tarilor din est. Acum se vorbeste mai mult despre iesirea Greciei din zona euro decat de intrarea unor noi membri.

Asa se face ca Bulgaria a anuntat ca suspenda pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei comune. La inceputul anului Polonia anunta si ea ca tinta de aderare 2015 nu mai este valabila. Cehia si Ungaria vorbesc acum de aderare in 2020, nu 2015.

Ce se intampla deci cu Romania? Presedintele Basescu sustine in continuare adoptarea euro dupa planurile din momentul aderarii, adica in 2015. Ministrul finantelor, Florin Georgescu, spune ca o decizie va fi luata de guvern dupa alegerile din decembrie. Mai avem deci de asteptat cateva luni pana vom afla daca amanam aderarea, asa cum au facut vecinii nostri sau ne mentinem tinta!

Sursa: Antena3.ro

Care sunt motivele pentru care chinezii nu investesc in Romania... UE propune masuri drastice: Toate pachetele de tigari ar putea arata la fel!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x