Antena Căutare

Romania, pe ultimul loc in UE la capitolul venituri al bugetului general consolidat

Romania nu a depasit niciodata, in ultimii zece ani, marja de 33 la suta din Produsul Intern Brut (PIB) la capitolul venituri totale ale bugetului general consolidat, mult sub media europeana de 42,2 la suta, si se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana (UE) in aceasta privinta, potrivit unui raport prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, de catre presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Ca evolutie din PIB, in 2008, Romania avea un procentaj de 33,8 la suta in privinta veniturilor totale ale bugetului consolidat. Romania nu a depasit niciodata, in ultimii zece ani, marja de 33 la suta din PIB. Toate calculele sunt bazate pe metodologia europeana si au ca sursa, in mare parte, datele Eurostat. In privinta veniturilor totale ale bugetului consolidat, Romania ocupa ultimul loc in randul statelor membre, cu 32,1 la suta raportate in anul 2009", a afirmat Dumitru.

In ceea ce priveste veniturilor fiscale, Romania este ultima atat in UE-27, cat si in randul noilor state membre din Europa Centrala si de Est, in timp ce la capitolul veniturilor nefiscale ocupa pozitia 23 in UE si ultimul loc intre noile state membre.

Raportul Consiliului Fiscal arata, totodata, ca la nivel de venituri fiscale Romania detine penultima pozitie in UE, si se situeaza pe locul 23 in privinta impozitelor directe, ce insumeaza putin peste sase la suta din PIB.

La rata de colectare a impozitelor pe venit, Romania colecteaza cel mai putin, clasandu-se pe ultimele locuri atat in randul statelor UE, cat si in cel al noilor state membre.

Ionut Dumitru a precizat ca, si in ceea ce priveste rata de colectare a impozitelor, Romania continua sa aiba o problema.

Tot articolul, in Jurnalul National

Generali Asigurari a platit despagubiri de 600.000 de lei in urma inundatiilor... Asigurarea caselor e necesara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x