- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Discutiile privind inchiderea Alro vin in contextul in care Hidroelectrica a anuntat ca vrea sa renegocieze contractele privind livrarea de energie electrica, combinatul de la Slatina fiind cel mai mare consummator de energie din Romania si totodata unul dintre cei care in ultimii ani beneficiasera de energie mai ieftina, in urma unui contract semnat in 2005 cu Hidroelectrica, prelungit ulterior in 2010 pana in 2018.
Hidroelectrica a taiat insa in ultima parte a anului trecut livrarile de energie ieftina, invocand forta majora, ca urmare a secetei, iar Alro a intrat atunci pe pierdere, potrivit lui Tiberiu Nagy, vicepresedintele "Cartel Alfa" Olt.
"In ultimele trei luni ale anului 2011 au fost inregistrate pierderi, niciunui patron nu îi convine sa aibă pierderi. Situatia este foarte delicata din cauza deficitului de apa de la Hidroelectrica. Noi platim un pret pe megawatt de doua ori mai mare decat ar trebui. Hidroelectrica vrea sa rezilieze contractul, apoi sa renegocieze", a precizat Tiberiu Nagy.
Alro anuntase in luna octombrie ca isi va reduce productia din cauza sistarii livrarii de energie electrica. Compania se confrunta si cu o scadere a cererii la nivel global, pretul aluminiului, principalul generator de profit pentru Alro, scazand de la 2.500 dolari/tona la inceputul lui 2010 pana la circa 2.020 dolari/tona la inceputul acestui an.
Producatorul de aluminiu obtinuse un profit net de 222,4 milioane de lei (53 milioane de euro) in primele noua luni ale anului, pe fondul unei cresteri a vanzarilor cu aproape 30% pana la 1,7 miliarde de lei (peste 400 milioane de euro). In trimestrul al treilea, Alro a inregistrat insa o scadere puternica a profitului, cu aproape 60%, din cauza pierderilor financiari mari cauzate de deprecierea leului fata de dolarul american.
Contextul nefavorabil pentru producatorii de aluminiu se vede si din anuntul facut de gigantul american Alcoa, care a anuntat saptamana trecuta ca isi va reduce cu 12% capacitatea de productie.
Alro exporta cea mai mare parte a productiei, principalele piete fiind cele din UE, zona aflata in centrul turbulentelor din cauza crizei datoriilor suverane. Alro este si unul dintre principalii exportatori ai Romaniei, fiind pe locul al 15-lea in top 100 exportatori dupa rezultatele din 2010, potrivit datelor de pe Ministerul Finantelor.
In ceea ce priveste exporturile catre UE, Alro se afla chiar in primii 10 exportatori. Compania are peste 2.500 de angajati si inchiderea ei ar insemna o lovitura pentru economia Romaniei.
Importanta combinatului, mai ales in conditiile in care 2012 este an electoral, ar putea fi folosita de rusi tocmai pentru a obtine un contract mai avantajos in cadrul negocierilor cu Hidroelectrica.
Sindicalistii de la Alro atrag de altfel atentia, intr-o scrisoare deschisa inaintata Ministerului Economiei, Guvernului si Prefecturii Olt ca din 2002 si pana acum totalul taxelor platite de Alro la bugetul statului este de peste 1,23 miliarde de lei (340 milioane de euro). In 2002 a fost privatizat combinatul de la Slatina, intrand in proprietatea casei de comert Marco Industries, controlata indirect de omul de afaceri rus Vitali Masitki.
Producatorul de aluminiu a inregistrat in mod constant profit in ultimii 12 ani, iar pentru 2012, conducerea combinatului isi bugetase din nou obtinerea unui profit substantial, de peste 76 milioane de dolari (60 milioane de euro). Bugetul pe 2012 a fost aprobat chiar la finele anului trecut, astfel ca este de presupus ca a fost constituit inclusiv tinand cont de efectul pe care l-a avut reducerea livrarilor de energie ieftina de catre Hidroelectrica.
Reprezentantii Alro nu au transmis pana in acest moment o pozitie oficiala in ceea ce priveste informatiile aparute azi privind posibila inchidere a combinatului.
Alro este listat la Bursa, actiunile companiei pierzand azi aproape 4%, insa pe fondul unei lichiditati foarte reduse, care caracterizeaza de alfel evolutia acestor titluri, in conditiile in care peste 94% din actiuni sunt detinute de doar doi actionari, Vimetco cu o participatie de 84 si Fondul Proprietatea cu 10%. Alro este totusi una dintre cele mai mari companii de la Bursa, cu o capitalizare bursiera de peste jumatate de miliard de euro.
Sursa: Antena3