Antena Căutare

S-a „pierdut“ ordonanta prin care se introduc biruri noi pentru profesiile liberale

Ordonanta de urgenta privind introducerea unor noi impozite, adoptata miercuri de guvernul Boc, s-a „impiedicat“ la aparitia in Monitorul Oficial din cauza neclaritatilor privind profesiile independente. Premierul Emil Boc a trimis inapoi la ministerele responsabile actul normativ, pentru a intocmi o formulare mai clara, dupa ce in sedinta de guvern s-a purtat „o discutie libera, nu una cu textul in fata“. Ordonanta se afla ieri pe masa specialistilor din Ministerul Finantelor Publice (MFP), care se chinuiau sa o redacteze intr-o maniera pe intelesul tuturor, dupa ce reprezentantii profesiilor liberale au criticat neclaritatea prevederilor si faptul ca nu stiu cum se aplica.

De altfel, nici ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, nu stia exact dupa sedinta de guvern cum vor fi impozitati cei care presteaza activitati independente.

Din ceea ce s-a anuntat pana acum se stie ca persoanele care au venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale individuale, de 16,5%, la fel ca orice salariat, dar numai in limita a cinci salarii medii brute pe an, respectiv 9.000 de lei. In cazul celor care incaseaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a fost redusa cota de cheltuieli deductibila de la 40% la 20% din venitul brut.

Colaboratorii se transforma in angajati

Avocatul Gabriel Biris spune ca plafonarea contributiilor sociale la cinci salarii medii reprezinta un pas inainte, insa cu conditia sa fie aplicata la toate categoriile de venituri, nu doar la cele profesionale. Acesta considera ca ordonanta nu putea fi aplicata in forma propusa, din cauza neclaritatilor care lasa posibilitati de interpretare Fiscului.

Tot articolul, in Financiarul

Oamenii de afaceri: Cresterea TVA si a cotei unice, o catastrofa pentru economie... Criza i-a facut pe romani mai economi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x