Dupa ani de dispute in Primaria Capitalei si procese indelungate, maine, Tribunalul Bucuresti trebuie sa se pronunte in privinta terenului lui Costica Constanda din Satul Francez. Constanda nu mai vrea cei 28.000 de metri patrati din Satul Francez si cere in schimb o suma colosala: 200 de milioane de euro.
Banii reprezinta valoarea fostului teren din Parcul Bordei, evaluat atunci la un pret de 4.000 de euro metrul patrat. Desi in acest moment un metru patrat de teren in zona abia mai trece de 1.500 de euro, Costica Constanda vrea preturile din 2008. Este pentru prima oara in istoria Bucurestiului cand Primariei i se cere sa despagubeasca un teren evaluat la o asemenea suma.
Mai mult decat atat, in procesul dintre Primaria Capitalei si Costica Constanda s-a mai inregistrat un record: s-a platit cea mai mare taxa de timbru din istoria Tribunalului Bucuresti. Valoarea acesteia a fost stabilita la 1,5 milioane de euro.
Procesul dintre Constanda si Primaria Capitalei a inceput in ianuarie 2010. Sedintele de judecata au devenit inca de la prima infatisare adevarate curse maraton de cinci ore. Toate acestea in conditiile in care o astfel de sedinta dureaza maximum o jumatate de ora. Termenele in procesul cu Constanda s-au repetat din doua in doua saptamani.
Opt ani de scandal, procese, suspiciuni si acuze. Atat a trecut de cand Costica Constanda a intrat in posesia celor 33.000 de metri patrati din Parcul Bordei.
In 2008, acesta a renuntat la zona verde si a primit la schimb 28.000 de metri patrati in Satul Francez. Intelegerea a fost facuta pe vremea cand la sefia Capitalei se afla Adriean Videanu.
Tot in 2008, contractul de schimb prevedea o clauza prin care PMB era obligata sa aprobe, la pachet cu transferul de teren, si PUZ-ul pe care Constanda il obtinuse in Parcul Bordei. In iulie 2008, Constanda a vandut societatii Raptis Kavouras 1,6 hectare in Satul Francez, pentru 66 de milioane de euro, promitand obtinerea PUZ-ului negociat cu edilii Capitalei.
Numai ca alesii locali au respins PUZ-ul de trei ori, fiind invocate diferite motive, cum ar fi faptul ca afaceristul a depus un proiect ce nu respecta intelegerea avuta anterior.
Tot articolul, in Jurnalul National
Ungaria isi finanteaza economia de la Beijing. Romania nu cade in „capcana chinezeasca“... Banca Mondiala: Anti-coruptia ar trebui sa fie predata in scoli...