Parlamentul ungar a adoptat la inceputul acestei saptamani un plan guvernamental care prevede suspendarea, timp de 14 luni, a transferurilor catre fondurile de pensii private obligatorii, in incercarea de a ajuta Executivul de la Budapesta de a-si atinge tintele de deficit bugetar si de a evita erodarea in continuare a nivelului de trai.
Totodata, parlamentarii au eliminat si obligatia tinerilor de a adera la fondurile de pensii private in momentul de inceput al carierei lor, oferindu-le in schimb posibilitatea de a alege sistemul public.
Legislatia prevede ca, in perioada 1 noiembrie 2010-31 decembrie 2011, contributiile angajatilor, care ar fi in mod normal plasate in fonduri de pensii private, sa fie redirectionate catre bugetul statului. Premierul ungar Viktor Orban a apreciat ca astfel bugetul de stat va castiga suplimentar aproximativ 2,1 miliarde de euro. Ungaria are de atins in acest an o tinta de deficit bugetar de 3,8% din PIB si alta de 3% din PIB in 2011.
In 2008, guvernul de la Budapesta a evitat la limita falimentul tarii, incheind un acord de finantare cu FMI si Comisia Europeana in valoare de 20 de miliarde de euro.
Inchiderea „robinetului" este oportuna
Analisti si oameni de afaceri sunt de parere ca si Romania ar putea adopta, temporar, astfel de solutii. „Din 2009 astfel de masuri au fost adoptate si de Slovacia, si de tarile baltice.
De aceea cred ca si in tara noastra ar trebui luate astfel de decizii, de inchidere a robinetului care transfera banii dinspre sistemul public spre fondurile de pensii obligatorii, pe o perioada limitata, de exemplu doi ani, pana iesim din criza. Spre deosebire de alte tari, in Romania s-au majorat contributiile pentru Pilo-nul II", considera directorul Grupului de Economie Aplicata Liviu Voinea.
Acesta mai arata ca este normal ca sistemul public sa fie afectat, deoarece din fondurile sale se sustine inclusiv pensia minima garantata. Pe de alta parte, este de parere ca deficitul sistemului de pensii nu este unul cronic, ci a fost generat de masuri administrative.
Tot articolul, in Financiarul
Guvernul nu poate gestiona disputele din jurul OUG 50... Biletele RATB, scumpite din nou?...