Antena Căutare

Un an de la majorarea TVA: Veniturile la buget au crescut, economia s-a prabusit

Majorarea impozitului pe consum, de la 19% la 24%, a condus la intarzierea iesirii din recesiune a economiei romanesti. Anul trecut, aproape toate bunurile si serviciile s-au scumpit, cele mai afectate fiind alimentele si combustibilii.

Vineri, 1 iulie, s-au implinit un an de cand Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) a fost ma­jorata cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, masura ale carei efecte negative inca se resimt in economie si care, probabil, vor persista pe termen mediu.

Cresterea TVA a condus la intarzierea iesirii din recesiune a economiei roma­nesti, la majorarea inflatiei pana la o rata de 8,5%, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, si, cel mai important, la reducerea veniturilor disponibile ale populatiei. In schimb, cresterea TVA a avut o influenta pozitiva doar asupra venitu­rilor bugetare, dar o parte din castigul acu­mulat la buget a fost erodat de majorarea cheltuielilor cu bunuri si servicii.

,,Consider ca majorarea TVA a fost cea mai nociva dintre toate variantele posibile de reducere a deficitului bugetar si repre­zinta pretul platit pentru tergiver­sarea reformelor structurale de catre autoritati si din pacate aceasta factura a fost achitata de intreaga populatie. Majorarea TVA va exercita efecte negative adanci asupra majorarii economice pe termen lung, intarziind cu cateva trimestre revenirea pe crestere a PIB, in timp ce asupra inflatiei efectele vor fi pe termen mediu", a explicat Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.

A afectat populatia saraca si clasa medie

Articolul continuă după reclamă

Taxa pe Valoarea Adaugata, adica impo­zitul asupra consumului sau impo­zitul ,,nevazut", este cel mai facil mod prin care statul poate strange venituri la buget, insa efectul imediat al cresterii acestei rate se vede in majorarea preturilor.

In 2010, aproape toate bunurile si serviciile s-au scumpit. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la cartofi (+46%), legume (+22,5%), ulei (21%), fructe (+18%), com­bustibili (peste 15%), energie termica (+12%), iar lista poate continua.

Melania Hancila a precizat ca majo­rarea TVA a diminuat puterea de cumpa­rare a populatiei si a exercitat presiuni negative suplimentare asupra cererii agregate, care a ramas in teritoriu negativ chiar la doi ani si jumatate de la declan­sarea crizei financiare in Romania.

,,Majorarea TVA a afectat in principal populatia saraca, dar si clasa medie, acestia fiind nevoiti sa-si reduca consumul si din alte cauze, cum ar fi: diminuarea veni­turilor, blocarea creditarii, cresterea gra­dului de indatorare ca urmare a de­pre­cierii leului, deteriorarea perspec­tivelor de dezvoltare economica", a adau­gat direc­torul departamentului de strategie si cerce­tare al Volksbank Romania.

Pe de alta parte, analistul Aurelian Do­chia spune ca majorarea TVA a reprezentat o crestere a poverii fiscale, iar acest lucru a condus la dirijarea economiilor dinspre mediul privat catre stat, cu efecte negative asupra cresterii economice.

,,Cresterea TVA a avut influente majo­re si negative. In primul rand, recesiunea s-a prelungit si s-a accentuat, cred ca pu­team termina anul trecut cu un avans al economiei in jur de zero. Totodata, inflatia a sarit la peste 8% din cauza TVA. Efectele majorarii acestei taxe se mentin in conti­nuare in economie", a explicat Aurelian Dochia, Managing Partner al companiei Concept Business Consulting.

S-ar fi putut evita majorarea cotei?

Economistii sunt de parere ca evitarea majorarii cotei se putea realiza prin reducerea evaziunii fiscale, eficientizarea cheltu­ielilor publice sau prin cresterea absorbtiei de fonduri europene.

,,Aceasta masura ar fi putut fi evitata prin reducerea evaziunii fiscale, cresterea taxelor pe proprietate si a redeventelor, acestea fiind mult mai mici in Romania comparativ cu alte tari europene, eficien­tizarea cheltuielilor publice si restruc­tu­ra­rea administratiei publice si a intre­prin­derilor de stat sau prin reforma timpurie a sistemului de pensii pe principiul contributivitatii", a mentionat Melania Hancila.

Totodata, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, a precizat ca ideal ar fi fost ca TVA sa fie marita in perioada de boom economic si nu in recesiune.

,,Majorarea TVA a fost o masura de ultima instanta, o amputare a veniturilor, iar intreaga popu­latie a fost afectata. Daca guvernul va mai majora impozitele in urmatorii doi ani, atunci cresterea economica va fi serios afectata. Economia romaneasca este mai afectata de modificarea consumului in­tern decat cea a statelor din regiune, precum Cehia sau Slovacia care se bazeaza pe exporturi", a precizat Lucian Anghel.

Daniel Daianu considera ca Romania are cel mai scazut nivel de incasari fiscale din Europa, iar acest lucru nu poate fi decat un esec. Reforma administratiei pu­blice legata de absorbtia fondurilor euro­pene reprezinta in viziunea analistului doua metode prin care statul isi poate mari incasarile fiscale.

,,Cresterea TVA a fost masura de corectie fiscala, dar a avut efecte colaterale foarte rele: un puseu inflationist care s-a resimtit in Romania si a incetinit iesirea din recesiune, care putea fi mai timpurie", a declarat profesorul universitar Daniel Daianu, fost ministru de Finante.

Veniturile la buget, +39%

Statul a colectat in 2008 din TVA venituri totale de 40,9 miliarde de lei, dar in anul urmator, din cauza crizei, inca­sarile s-au diminuat cu peste 16%, la 34,3 miliarde de lei. Anul trecut, in primele sase luni, cand TVA era de 19%, Fiscul a adunat din impozitul indirect, in medie, lunar, 2,73 miliarde de lei. In urmatoarele sase luni din 2010, dupa ce TVA a ajuns la 24%, statul a incasat in medie, lunar, cu peste 39% mai mult, adica 3,8 miliarde de lei.

Una dintre cele mai ridicate rate din lume

In afara de Islanda, Ungaria, Suedia, Norvegia si Danemarca, Romania are una dintre cele mai ridicate niveluri ale TVA nu doar din Europa, ci si din lume. Taxa pe consum de pe plan local depaseste cu mult alte rate ale TVA care se inregistreaza in alte tari din lume, precum El Salvador (13%), Nepal (13%), Vietnam (10%) sau Sri Lanka (12%).

Sursa: Financiarul

Boc a inaugurat centura de nord-est a Clujului... RCS&RDS a ramas fara calificative din partea agentiilor de rating Standard&Poor’s si Moody’s...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x