- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Standardul de viata pozitioneaza Romania undeva in coada clasamentului statelor europene, tara noastra „remarcandu-se" de foarte mult timp prin puterea scazuta de cumparare, cele mai mari cheltuieli pentru alimente si cele mai mici alocari financiare pentru sanatate si obiecte personale.
Criza economica a largit si mai mult prapastia dintre noi si restul Europei, transformand romanii in veritabili supravietuitori, cu mijloace de existenta minime.
Facand un clasament al nivelului de trai pe judete sau regiuni, se poate spune ca locuitorii din Bucuresti o duc cel mai bine la capitolul resurse financiare ramase din salariu dupa achizitionarea unui cos minim de alimente, fiind urmati de cei din judetele Ilfov si Cluj.
La polul opus se afla vasluienii si locuitorii din zonele cu populatie preponderent maghiara.
„Saptamana Financiara" a strans datele necesare pentru a intocmi o harta a nivelului de trai, pornind de la cativa indicatori extrem de importanti: salarizarea, preturile principalelor alimente, numarul somerilor, ponderea pensionarilor si a persoanelor active in totalul populatiei din judet si PIB-ul pe cap de locuitor.
Analizand toate aceste cifre, se poate observa unde se supravietuieste mai usor in Romania zilelor noastre si unde se munceste doar pentru asigurarea zilei de maine.
Analiza ia in calcul alimentele esentiale din cosul minim folosit de Institutul National de Statistica (INS) si se refera doar la consumul lunar al unei persoane: 28,9 kg de paine, 2,5 kg carne de porc, 1 kg carne de vita, 2,5 kg carne de pui, 2 kg telemea, 3,5 kg cartofi, 2,1 kg fasole boabe, 1,6 kg morcovi, 2,5 kg ceapa, 6 litri lapte, 3,5 kg mere si 13 oua. Pretul kilogramului de paine este la acelasi nivel in toata tara, produsele din faina alba comercializandu-se cu 4 lei/kg.
Aceste produse pot ajuta o persoana sa-si asigure hrana necesara intr-o luna, fiind vorba de un minim confort alimentar. Nu este luat in calcul un meniu sanatos, ci unul cat mai ieftin, de supravietuire.
Tot articolul, in Saptamana Financiara
BM: Dominatia dolarului va lua sfarsit pana in 2025. Urmeaza un sistem tripolar!... „Capsunarii“ si fondurile UE pentru administratia locala au redus deficitul de cont curent...