Antena Căutare

Vremuri grele pentru credite

Dobânzile pentru credite au crescut substanțial față de aceeași perioadă a anului trecut, arată cifrele oficiale. Asta se traduce în rate mai mari pentru datornici. Iar pentru bănci, crește numărul rău-platnicilor. Și, de aici, o serie de consecințe negative pentru economie.

Dobânzile pentru credite au crescut substanțial față de aceeași perioadă a anului trecut, arată cifrele oficiale. Asta se traduce în rate mai mari pentru datornici. Iar pentru bănci, crește numărul rău-platnicilor. Și, de aici, o serie de consecințe negative pentru economie.

Vestea cu adevărat proastă este că dobânzile vor continua să crească. Tocmai de aceea, Banca Națională a României și-a exprimat intenția clară de a plafona gradul de îndatorare.

De ce cresc dobânzile

O cauză a creșterii dobânzilor pentru populație este deja celebrul ROBOR. Până în primăvară, dobânzile ROBOR, în funcție de care sunt calculate și costurile majorității creditelor în lei luate de români, ar putea ajunge la un nivel de zece ori mai mare decât era în urmă cu un an. Asta consideră cei mai mulți analiști, care îl calculează în funcție de inflație. Iar la o inflație mare, dobânzile trebuie să fie peste, pentru că banca, trebuie să câștige atunci când acordă un credit. Și cum inflația nu dă semne că ar urma să scadă, ROBOR-ul ar putea ajunge la patru procente. Asta ar însemna că, față de prima parte a anului trecut, vom asista la o creștere de 10 ori a dobânzilor ROBOR.

Articolul continuă după reclamă

Soluții în vremuri grele

Dacă BNR va pune piedică creditării, băncile vor da și mai greu bani. Nici până acum treaba nu mergea ca unsă. Termenul de creditare rapidă există doar pentru reclame. În realitate, ai ceva drumuri de făcut, documente de dus, și până la urmă poți să nu fi eligibil și să nu iei banii. Pentru că, înainte de orice, funcționarii băncii analizează dosarul și calculează gradul de risc. Iar dacă ai alte credite, rate prea mari, salariul mic, sau orice altceva, adio împrumut. Nici nu contează motivul pentru care ai nevoie de bani. Fie ca vă doriți o sumă suplimentară pentru un concediu în afara țării, fie că banii sunt necesari pentru a îi investi în educația copiilor, aveți nevoie de suma respectivă într-un timp foarte scurt. Un credit rapid se obține, fără excepții, de la instituțiile financiare nebancare. Fără prea multe documente, fără timp pierdut, fără drumuri și fără emoții ca ați putea să fi depășit plafonul de îndatorare, pentru că mai aveți anumite rate lunare. Un criteriu de care IFN-urile nu țin cont este vârstă, așadar dacă sunteți pensionar, puteți apela la acest tip de serviciu fără teama de a fi refuzat.

Știm la cine apelăm?

Pe piața din România există mai multe instituții financiare nebancare. Acestea sunt, potrivit legii, persoane juridice autorizate, constituite cu scopul de a desfășura, cu titlu profesional, activități de creditare. IFN-urile sunt instituții reglementate, la fel ca și băncile, de către Banca Națională a României. Un IFN poate funcționa doar dacă primește aprobare de funcționare de la BNR.

Ulterior, pe tot parcursul funcționării, este monitorizat și supravegheat de Banca României, prin raportări a diverselor date, prin controale periodice pe care BNR le face și prin obligativitatea aplicării regulamentelor emise de BNR. Aceste instituții au ca activitate acordarea de credite persoanelor fizice sau juridice. Pentru că orice serviciu costă, aceste instituții percep dobânzi pentru sumele acordate. Diferențele de la un IFN la altul pot fi însă uriașe când vine vorba de comisioane. Asigurați-vă că solicitați împrumutul de la o instituație în care aveți încredere și care va comunica transparent comisioanele pe care le practică. După completarea cererii de împrumut online, se aprobă creditul și, în aceeași zi, se obține suma solicitată. Profitați de situația în care, dacă returnați banii în timpul impus de instituție, nu trebuie să plătiți nicio dobândă. Astfel, vă puteți rezolva problema fără să aveți nimic de pierdut.

Predicții pentru viitorul apropiat

Spuneam la început că dobânzile vor crește, iar băncile vor fi nevoite să pună frână creditării. Paradoxal, exact în această perioadă a crescut apetitul românilor pentru credite. Acest trend este pus pe seama entuziasmului crescut al populației ca urmare a creșterilor salariale și al veniturilor din pensii. Evident că nevoia de bani nu va dispărea. Și cele care vor veni în întâmpinarea nevoilor vor fi aceste IFN-uri. Mai ales că pentru a fi eligibil nu e nevoie de garanții. Iar rambursarea la timp îi aduce clientului o serie de avantaje, cum ar fi o dobândă mai mică, sau chiar inexistentă. Și mai vin cu un avantaj uriaș aceste instituții nebancare: credite rapide online. Acesta poate fi soluția de care aveți nevoie când nu aveți timp să vă deplasați la sediile fizice ale instituțiilor. Pentru a primi un astfel de credit aveți nevoie să urmați trei pași simpli. Să depuneți o cerere online, să trimiteți o copie după cartea de identitate și extrasul de cont și, cel mai simplu, să așteptați câteva minute până vi se virează banii în cont.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/bursa-de-valori-profiturile-boom-ul-3087396/

CURS VALUTAR 7 MARTIE. Dolarul și francul elvețian scad! Ce se întâmplă cu EURO... TOŢI românii sunt VIZAŢI! Anunţul autorităţilor: Nu o să scape nimeni fără să plătească...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x