- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ploile torențiale au făcut ravagii în mai multe zone din lume în vara anului 2018, iar estimările oamenilor de știință sunt sumbre, întrucât schimbările climatice vor aduce multe decese, potrivit rezultatelor unui studiu publicat marți, trasmite Reuters.
Așadar, conform acestuia, în cazul în care guvernanții nu vor lua măsuri în cazul politicilor legate de climă și de sănătate, decesele provocate de căldură ar putea creşte semnificativ în regiunile tropicale şi subtropicale, urmate la mică distanţă de Australia, Europa şi Statele Unite.
Rezultatele cercetării, care au fost publicate în jurnalul PLOS Medicine, sugerează aplicarea unor măsuri stricte pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, deoarece s-a constatat că un nivel mai scăzut al acestor emisii are ca efect un număr mai scăzut al deceselor provocate de căldură.
Antonio Gasparrini, expert la London School of Hygiene & Tropical Medicine, care a fost unul dintre coordonatorii studiului, a notat că mai multe ţări din întreaga lume sunt afectate de canicula care provoacă moartea unor persoane şi a afirmat că este foarte probabil ca frecvenţa episoadelor de caniculă şi severitatea acestora să crească din cauza schimbărilor climatice.
”Vestea bună este că dacă atenuăm emisiile cu efect de seră...atunci impactul prognozat va fi mult mai scăzut”, a spus Gasparrini.
Cercetătorii au spus că speră ca cercetarea lor, care a folosit modelarea matematică, va ajuta decidenţii să planifice stategii pentru prevenirea schimbărilor climatice.
Modelul a folosit scenarii diferite caracterizate de nivelul emisiilor cu efect de seră, strategii de pregătire şi de adaptare, precum şi densitatea populaţiei, pentru a estima numărul de decese legate de episoadele de caniculă care vor avea loc în 412 de comunităţi, în perioada 2031-2080, potrivit news.ro.
Rezultatele au arătat că, faţă de perioada 1971-2020 şi potrivit unui scenariu extrem, în Filipine vor avea loc în intervalul 2031-2080 de 12 ori mai multe decese din cauza caniculei.
Potrivit aceluiaşi scenariu, Australia şi Statele Unite vor înregistra în intervalul analizat de cinci ori mai multe cazuri de decese provocate de caniculă, iar Marea Britanie de patru ori mai multe.
Predicţiile se îmbunătăţesc însă dacă scenariile sunt modelate cu politici care aplică Acordul de la Paris pentru Schimbările Climatice. Potrivit celui mai optimst scenariu, comparativ cu perioada 1971-2020, studiul anticipează că numărul deceselor provocate de caniculă din Marea Britanie va creşte de douar două ori în 2031-2080.