Antena Căutare

47 de ani de la atentatul de la Munchen. 2 sportivi uciși erau născuți în România

Astăzi, la 47 de ani de la atentatul de la Munchen, are loc comemorarea victimelor masacrului provocat de „Septembrie negru“. Află cine au fost românii uciși în atentat.

Astăzi, la 47 de ani de la atentatul de la Munchen, are loc comemorarea victimelor masacrului provocat de „Septembrie negru“. Află cine au fost românii uciși în atentat.

În urmă cu 47 de ani, la 5 septembrie, lotul olimpic izraelian a fost atacat de către un comandou terorist palestinian care-şi spunea „Septembrie negru“. Numele trimitea la răscoala palestinienilor, apropiaţi de Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) din Iordania, în toamna anului 1970.

Atentatul de la Munchen

Cea de-a XX-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat, la München, în perioada 26 august - 11 septembrie 1972. Oraşul şi-a câştigat statutul de gazdă în 1966, nemţii având trei contracandidate: Detroit (Statele Unite), Madrid (Spania) şi Montréal (Canada). Jocurile Olimpice de la München au fost cele mai spectaculoase de până atunci, stabilindu-se recorduri la aproape toate categoriile.

Flacăra olimpică, adusă pe stadion de atletul Günter Zahn, a fost purtată, în drumul său din Grecia, de aproape 6.000 de persoane, inclusiv români, pe parcursul traseului său prin ţara noastră.

Cu toate acestea, un cumplit atentat produs pe 5 septembrie a umbrit sărbătoarea sportivă. În jurul orei 4.30, în dimineaţa acelei zile, un grup de opt terorişti palestinieni, cu feţele acoperite de măşti de schi şi înarmaţi cu arme Kalaşnikov şi cu grenade de mână, aparţinând grupării „Septembrie Negru”, au pătruns în clădirea în care erau cazaţi sportivii israelieni, capturând 11 ostatici. În momentul în care au pătruns în apartamentele sportivilor israelieni, terorişti au executat doi dintre cei 11 ostatici.

Moshe Weinberg - antrenor de lupte şi Yossef Romano au fost împuşcaţi mortal pentru că au încercat să se opună răpitorilor. Un al treilea sportiv, Yossef Gutfreund, a reuşit să îi blocheze pentru câteva secunde pe terorişti, oferindu-le astfel timp unor colegi să fugă din camere. Henry Hershkowitz, luptătorul Gad Tsobari, Zelich Stroch (tir), Dan Alon, Moshe Yehuda Weinstain (scrimă), Shaul Ladany (marş) şi doi medici au reuşit să scape fugind pe balustrada hotelului. Grupul de terorişti era compus din opt indivizi recrutaţi din taberele palestiniene din Iordania, Siria şi Liban: Liderul acestora era Luttif Afif (Issa).

Ceilalţi erau: Yusuf Nazzal (Tony), adjutantul lui Issa, Afif Ahmed Hamid (Paolo), Khalid Jawad (Salah), Ahmed Chic Thaa (Abu Halla), Mohammed Safady (Badran), Adnan Al-Gashey (Denawi), şi Jamal Al-Gashey (Samir). Teroriştii au cerut în schimbul sportivilor israelieni, eliberarea a 234 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene, dar şi a teroriştilor germani Andreas Baader şi Ulrike Meinhof. De la început crizei, guvernul din Israel condus de Golda Meir a refuzat ferm orice tip de negociere, iar Germania a refuzat permiterea unei echipe a forţelor speciale ale statului evreu să opereze în München.

Poliţia germană a lansat propriile serii de operaţiuni de salvare şi eliberare a ostatecilor, însă situaţia avea să degenereze pe parcursul a 21 de ore, din rău în mai rău. Un factor avea să devină crucial în rezolvarea situaţiei: poliţia germană nu dispunea de trupe speciale pregătite pentru a face faţă unor situaţii dificile. Prima încercarea de eliberare a ostaticilor a fost un dezastru total.

Televizunile aflate la faţa locului au filmat pregătirile poliţiei pentru a lua cu asalt locaţia în care se aflau terorişti. Avertizaţi de imaginile de la televizor, teroriştii au interpus ostaticii între ei şi poliţie, ameninţând că îi vor executa. A doua încercare de eliberare s-a terminat tragic pentru toţi cei implicaţi. Poliţia germană a pregătit o ambuscada pe aeroportul Fürstenfeldbruck. Teroriştii au fost păcăliţi că vor fi lăsaţi să plece împreună cu ostaticii la bordul unui avion în Egipt.

Răpitorii şi ostaticii au sosit pe aeroport, la 6 septembrie, în jurul orei 23.00, la bordul a trei elicoptere. În jurul avionului care trebuia să-i transporte au fost amplasaţi cinci lunetişti slabi antrenaţi ai poliţiei germane iar la bordul Boeing-ului 727 au fost introduşi mai mulţi poliţişti în civil.

Organizaţia „Septembrie negru“ este considerată drept o grupare afiliată mişcării extremiste Fatah ("Mișcarea Națională pentru Eliberarea Palestinei“). Jocurile olimpice de vară au fost grav perturbate din cauza incidentului tragic, fiind ulterior suspendate. Acţiunea teroristă a început cu luarea ca ostateci a membrilor echipei de sportivi. Teroriştii au cerut autorităţilor germane un avion, eliberarea unor deţinuţi arabi închişi în Israel şi eliberarea a doi terorişti germani. Ulterior presa germană a dezvăluit că teroriştii arabi s-au bucurat de sprijinul unor neonazişti germani.

Pe aeroportul militar Fürstenfeldbruck, din capitala bavareză, au intervenit forţele speciale germane. Încercarea de a-i elibera pe ostateci a eşuat şi s-a încheiat într-o baie de sînge. În cursul operaţiunii au murit 11 ostateci, un poliţist şi 5 terorişti.

În urma eşecului de atunci, s-a constituit o trupă specială de intervenţie anti-teroristă. Totodată, autorităţile federale reacţionează imediat când sunt semnalate incidente antisemite. Astfel de incidente s-au produs şi se produc în continuare.

Doi sportivi erau născuți în România

Andre Spitzer

Andre Spitzer, născut ca Andrei Spitzer, (n. 4 iulie 1945, Timișoara – d. 6 septembrie 1972, München) maestru de scrimă și antrenor al echipei de scrimă a Israelului la Jocurile Olimpice de vară din 1972 a fost unul din cei 11 sportivi și antrenori care au fost luați ostatici și ulterior uciși de teroriști palestinieni în Masacrul de la München.

În 1972, visul timișoreanului Spitzer s-a îndeplinit. A luat parte la cea mai importantă competiție sportivă a globului, găzduită la Munchen. El credea cu tărie în valorile promovate de olimpism, în regula vechilor greci, care opreau orice război pe timpul jocurilor.

Soția sa, Ankie, avea să povestească mai târziu un episod emoționant, în care soțul ei i-a demonstrat ce înseamnă acest ideal olimpic: „Ne plimbam prin satul olimpic, iar Andrei a văzut câțiva sportivi din Liban. Noi eram în război cu țara lor la vremea respectivă. El mi-a spus că se duce să-i salute și să îi întrebe ce rezultate au avut. I-am spus că e nebun, dar el m-a liniștit, susținând că aici, la Jocurile Olimpice, orice conflict între țări dispare. Am rămas surprinsă când l-am văzut dând mâna și întreținându-se amical cu sportivii din Liban minute bune. Când s-a întors către mine, a zâmbit larg și mi-a spus: «Vezi? Asta e Olimpiada!»”.

Kehat Shorr

Kehat Shor ( 21 februarie 1919 – 6 septembrie 1972) a fost antrenorul echipei olimpice israeliene. El a fost unul dintre cei 11 membrii ai echipei uciși în atentatul de la Munchen. El s-a născut în România și s-a mutat în 1963 în Israel și a trăit cu soția și fiica lor în Tel Aviv. Kehat s-a alăturat echipei Hapoel și a devenit antrenorul acesteia în scurt timp, antrenând numeroși sportivi israelieni pentru scrimă. El a antrenat echipa națională pentru cea de-a XX-a ediție a Jocurilor Olimpice de la Munchen.

Sursă foto: historia.ro

Sursă de informare: adevarul.ro

O televiziune a descoperit accidental o plantație de canabis pe acoperișul unui bloc - VIDEO... Brexit: Fratele lui Boris Johnson şi-a anunţat demisia din Parlament...
Video recomandate
Hello Chef sezonul 6, 30 septembrie 2023. Roxana Blenche, Cornelia și Lupu Rednic au preparat lapte de bou
Hello Chef sezonul 6, 30 septembrie 2023. Roxana Blenche, Cornelia și Lupu Rednic au preparat lapte de bou Sambata, 30.09.2023, 15:07
Parteneri Ingredientul care estompează ridurile de sub ochi. Tratament indicat femeilor care au peste 40 de ani Ingredientul care estompează ridurile de sub ochi. Tratament indicat femeilor care au peste 40 de ani Catine.ro Fiul actriței Barbara Mori a mărturisit care este boala de care suferă și cum a reușit mama sa celebră să îl ajute. “Am început să plâng” Fiul actriței Barbara Mori a mărturisit care este boala de care suferă și cum a reușit mama sa celebră să îl ajute. “Am început să plâng” Happy Channel „Umbrărescu face parte din grupul celor îngrășați de Năstase și ajunși în frapiera lui Băsescu” „Umbrărescu face parte din grupul celor îngrășați de Năstase și ajunși în frapiera lui Băsescu” Libertatea.ro Boala care i-a speriat pe români: "Ce drac de virus umblă? Efectiv ne-a luat pe rând". Simptomele pe care le au Boala care i-a speriat pe români: "Ce drac de virus umblă? Efectiv ne-a luat pe rând". Simptomele pe care le au Ziare.com „Vrei să știi care e adevărul? Nu am spus niciodată asta!” Valentina Pelinel a dezvăluit marele secret al căsniciei cu Borcea „Vrei să știi care e adevărul? Nu am spus niciodată asta!” Valentina Pelinel a dezvăluit marele secret al căsniciei cu Borcea AntenaSport Mesajul cu care Adelina Pestrițu și-a surprins fanii. Ce a dezvăluit vedeta: „Perfecțiunea închipuită…” Mesajul cu care Adelina Pestrițu și-a surprins fanii. Ce a dezvăluit vedeta: „Perfecțiunea închipuită…” Elle S-a stabilit cauza morții artistei Dj Lalla. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie S-a stabilit cauza morții artistei Dj Lalla. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie Spynews.ro Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț BZI Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri Mihai Cazacu. „De ce nu ne dau filmările de la hotel?” – FOTO Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri Mihai Cazacu. „De ce nu ne dau filmările de la hotel?” – FOTO BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Brânzoaice. Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză Brânzoaice. Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză HelloTaste.ro Modul ideal de fierbere al pastelor care le fac să nu mai fie un duşman al dietei Modul ideal de fierbere al pastelor care le fac să nu mai fie un duşman al dietei Antena3.ro Când a prezis Isaac Newton că se va sfârși lumea. Finalul ar avea loc în curând, potrivit calculelor sale Când a prezis Isaac Newton că se va sfârși lumea. Finalul ar avea loc în curând, potrivit calculelor sale useit Horoscopul zilei de 3 octombrie 2023. Vărsătorii au nevoie de o pauză. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 3 octombrie 2023. Vărsătorii au nevoie de o pauză. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine Explozie puternică lângă Parlamentul turc. Ministrul de interne: Este un atentat terorist Explozie puternică lângă Parlamentul turc. Ministrul de interne: Este un atentat terorist Wall-Street De la sfârșit la un nou început – relația de cuplu De la sfârșit la un nou început – relația de cuplu Kudika Se mai poate mânca ceapa încolţită? Sfatul specialiştilor, când devine periculoasă Se mai poate mânca ceapa încolţită? Sfatul specialiştilor, când devine periculoasă Playtech Din ce cauză a murit DJ Lalla. Procurorii au deschis dosar de ucidere din culpă în cazul artistei Laura Roșca Din ce cauză a murit DJ Lalla. Procurorii au deschis dosar de ucidere din culpă în cazul artistei Laura Roșca Redactia.ro Un bărbat şi-a dat foc din dragoste, pe o stradă din Capitală. Polițiștii l-au stins cu geaca unei femei şi un extinctor Un bărbat şi-a dat foc din dragoste, pe o stradă din Capitală. Polițiștii l-au stins cu geaca unei femei şi un extinctor Observator Cât te ajută trasul de umeri spre spate și ce efecte are aerul condiționat când ai părul ud. Mituri despre sănătate Cât te ajută trasul de umeri spre spate și ce efecte are aerul condiționat când ai părul ud. Mituri despre sănătate MediCOOL Cum să faci legume la grătar. Metoda simplă și rapidă Cum să faci legume la grătar. Metoda simplă și rapidă HelloTaste FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” ProSport Boala secretă de care suferă Putin. Mișcarea piciorului l-a dat de gol Boala secretă de care suferă Putin. Mișcarea piciorului l-a dat de gol Gandul Vești importante pentru chiriașii și proprietarii din România. Vor risca și închisoarea dacă se încalcă această regulă Vești importante pentru chiriașii și proprietarii din România. Vor risca și închisoarea dacă se încalcă această regulă CanCan Nicușor Achim a oferit informații despre metoda Montessori la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Ce trebuie să știe părinții despre acest stil de educație Nicușor Achim a oferit informații despre metoda Montessori la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Ce trebuie să știe părinții despre acest stil de educație DeParinti Demi Lovato a declarat că se simte „cea mai încrezătoare” când este în intimitate. Mărturisirea vedetei ține primele pagini ale tabloidelor Demi Lovato a declarat că se simte „cea mai încrezătoare” când este în intimitate. Mărturisirea vedetei ține primele pagini ale tabloidelor ZUTV Inventatori uciși de propriile invenții, creații și descoperiri. Ce au construit înainte să își piardă viața Inventatori uciși de propriile invenții, creații și descoperiri. Ce au construit înainte să își piardă viața UseIT Arancini, cea mai populară și delicioasă gustare siciliană Arancini, cea mai populară și delicioasă gustare siciliană Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video Super Neatza, 2 octombrie 2023. Ce pot face părinții ai căror copii refuză să meargă la școală Super Neatza, 2 octombrie 2023. Ce pot face părinții ai căror copii refuză să meargă la școală Luni, 02.10.2023, 09:12
x