- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Drapelul american ridicat de pompierii din New York deasupra ruinelor de la World Trade Center, la scurt timp după atentate – un moment imortalizat într-o fotografie devenită simbol – a dispărut la scurt timp după aceea, iar soarta lui a rămas un mister timp de 15 ani, până când a fost găsit la aproape 5.000 de kilometri distanţă, într-un orăşel din statul Washington, relatează Washington Post, citat de news.ro.
La sfârşitul lui 2014, un bărbat care s-a prezentat drept Brian, a mers la o secţie de pompieri din Everett, Washington, cu un steag într-o sacoşă de plastic. Bărbatul a spus că a văzut un documentar despre dispariţia drapelului şi crede că are steagul lipsă.
Bill Schneck, un criminalist cu experienţă de la Poliţia statului Washington, a fost însărcinat să verifice autenticitatea acestuia.
“Am comparat praful de pe steag cu probele cunoscute strânse de alţii în zilele de după 11 septembrie”, a spus Schneck. “(Procedeul – n.r.) este asemănător cu cel vizând amprentele’, a adăugat el.
Analiza a arătat că praful de pe steag are aceleaşi caracteristici ca cel de la Ground Zero.
Schneck a comparat steagul şi cu imaginile de mare rezoluţie din urmă cu 15 ani, imortalizate de fotograful Thomas E. Franklin, care se afla la World Trade Center pe 11 septembrie, când a fost ridicat drapelul.
Analistul a dedus că cele două steaguri au aceeaşi mărime, sunt confecţionate din acelaşi material şi au şi alte calităţi similare.
“Dacă te uiţi la fotografia originală, din 11 septembrie, poţi vedea o bandă electrică ce uneşte două linii şi au acelaşi profil general”, a explicat expertul. “Atunci am ştiu că ar putea fi acelaşi” steag, a adăugat el.
Se crede că drapelul era arborat pe un iaht ancorat într-un port mic, din apropiere de Manhattan, în dimineaţa atentatelor. Câteva ore mai târziu, pompierii George Johnson, Billy Eisengrein şi Dan McWilliams l-au luat de pe iaht şi l-au ridicat deasupra dărâmăturilor.
Franklin, fotograf al ziarului Record, din comitatul Bergen (New Jersey), a surprins momentul într-o fotografie care a devenit un simbol.
“Am simţit că trebuie să mă întorc şi atunci am văzut cei trei pompieri care lucrau la steag”, a povestit Franklin pentru Politico în 2011. El a precizat că a făcut poza de la distanţă şi că nu a însemnat nimic pentru el în acel moment.
“Fotografia nu a fost importantă pentru mine. Trei oameni care ridicau un steag păleau în comparaţie cu miile de oameni care mureau şi cu cele două clădiri prăbuşindu-se. Nici măcar nu pot spune că este cea mai bună poză pe care am făcut-o”, a adăugat el.
Fotografia a fost preluată de Associated Press în cursul nopţii şi a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din toată lumea.
“Fotografia şi nivelul de atenţie primit au fost, o vreme, fără precedent (…). Încă nu uit că mii de oameni nevinovaţi au murit. A fost scena unei crime, iar oamenii au murit în cel mai îngrozitor mod”, spune fotojurnalistul.
În cele din urmă, un steag despre care s-a crezut iniţial că a fost cel din poză a făcut înconjurul lumii, fiind prezentat la concerte caritabile şi la bordul navelor militare aflate în drum spre teatre de operaţiuni. Guvernatorul New Yorkului din perioada atacurilor, George Pataki, precum şi doi primari ai New York City, Rudolph Giuliani şi Michael Bloomberg, l-au semnat. Dar s-a dovedit că nu era steagul corect: era mai mare decât cel arborat la Ground Zero, care ar fi dispărut la numai câteva ore după ce a fost fotografiat.
Cum a dispărut rămâne încă un mister. Potrivit New York Times, Brian s-a prezentat drept un fost puşcaş marin care a lupta în Orientul Mijlociu. El a spus că văduva unei victime din atentate a dat steagul unui angajat de la Administraţia Naţională a Oceanelor, care, la rândul lui, i l-a dat lui. Povestea nu poate fi verificată, cu atât mai mult cu cât şi Brian a dispărut, iar forţele de ordine nu au reuşit încă să îl mai găsească.
Dar, după ce s-a confirmat că steagul este original, acesta a fost expus la Muzeul Naţional în memoria atentatelor din 11 septembrie, unde va rămâne.
“În cea mai întunecată oră din 11 septembrie, când ţara noastră riscă să îşi piardă toată speranţa, ridicarea drapelului american de către echipele noastre de intervenţie a ajutat la reafirmarea faptului că naţiunea noastră va rezista, se va reface şi va reconstrui şi că ar trebui să ne amintim întotdeauna să îi onorăm pe toţi cei care şi-au pierdut vieţile şi şi-au riscat vieţile pentru a-i salva pe alţi”, a declarat preşedintele Muzeului 11 septembrie, Joe Daniels, într-un comunicat.
“Am sperat întotdeauna că acest drapel special şi povestea lui vor fi împărtăşite cu milioane de vizitatori anual ai noştri, care vin din întreaga lume”, a adăugat el.
11 septembrie 2001. Statele Unite deveneau victima celui mai sângeros atentat. Observatorul Antenei 1, în direct, cu Ale... VIDEO! Moment de reculegere, la New York, în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie, printre care cinci români...