Locotenent-colonelul Alexander Vindman a fost audiat în mod public în Congres marţi, în a treia zi de audieri publice, cu o zi înaintea unei audieri foarte aşteptate a unui apropiat al lui Donald Trump, care ar putea livra elemente decisive anchetei.
Aleşii republicani l-au atacat în mai multe rânduri, punându-i în discuţie loialitatea faţă de preşedinte şi Statele Unite, însă Vindman, un membru al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă le-a replicat că şi-a făcut doar ”datoria” semnalând o discuţie ”nepotrivită” între Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, la 25 iulie.
În acest apel telefonic, preşedintele american i-a cerut interlocutorului său să anchteze cu privire la Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile prezidenţiale din 2020.
După ce această convorbire telefonic a fost făcută publică, în urma intervenţiei unui avertizor de integritate, democraţii îl acuză pe Trump de abuz de putere şi încearcă să stabilească dacă acesta a blocat un ajutor militar cu scopul de a exercita presiuni asupra Kievului.
Magnatul în domeniul imobiliar se declară vitcima unei”vânători de vrăjitoare” şi subliniază că apelul său este ”perfect”. Marţi, el a subliniat că ”nu-l cunoaşte” pe Vindman.
În plină audiere, Casa Albă a pus la îndoială, pe Twitter, ”dicernământul” lui Vindman. Aleşii republicani au avansat de asemenea că unii dintre colegii săi îl suspectează de divulgare de informaţii.
Vindman, care a părăsit Uniunea Sovietică pe când era copil, a recunoscut că ucrainenii i-au propus să devinăministrul lor al Apărării, însă a dat asigurări că a refuzat imediat. El a contracarat criticile republicanilor citind o evaluare laudativă a activităţii sale şi a jurat că este ”non partizan”.
”ÎMPIEDICAREA SCURGERILOR”
În afară de Vindman, alţi trei oficiali de rang înalt au fost audiaţi marţi în Comisia Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor, care supervizează onvestigaţiile în vederea destituirii lui Trump.
Republicanii s-au arătat mult mai iertători faţă de doi martori a căror audiere au cerut-o - fostul emisar american în Ucraina Kurt Volker şi superiorul lui Vindman în NSC, Tim Morrison.
Cei doi au dat declaraţii care ar putea să-l ajute pe preşedinte.
”Eu nu am avut impresia că sunt implicat în vreo formă de corupţie”, a declarat Volker, în contextul în care democraţii ar putea reţine acest capăt de acuzare împotriva lui Trump.
Morrison - care a ascutat apelul la telefon de la 25 iulie în direct - a dat asigurări că a cerut să fie păstrat potrivit unei proceduri specifice în vederea ”împiedicării scurgerilor”. ”V-a alarmat ceva în acest apel (telefonic)?”, l-a întrebat un jurist folosit de către republicani. ”Nu”, a răspuns el după ce a făcut o pauză.
În pofida prudenţei lor, cei doi au confirmat, însă, mai multe elemente tulburătoare.
Volker a reiterat că a lucrat cu ucraineni pentru ca ei să se angajeze în mod public să ancheteze cu privire la Burisma, întreprinderea la care a lucrat fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, pentru a obţine o invitaţie la Casa Albă a preşedintelui lor.
Proiectul unui comunicat în acest sens a fost însă abandonat în august.
”NU-MI AMINTESC”
Morrison a declarat, la rândul său, că ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland le-a spus în septembrie ucrainenilor că ajutorul în valoare de 400 de milioane de dolari urma să fie deblocat dacă anunţă oanchetă cu privire la Joe Biden.
Sondland - un bogat om de afaceri numit ambasador după ce a domat un milion de dolari comitetului de învestire a lui Donald Trump - îi interesează mult pe democraţi.
Miercuri el urmează să fie audiat în Congres.
În audierea sa cu uşile închise, Sondland a negat mai întâi că ajutorul militar a servit în vederea exercitării de presiuni asupra Guvernului de la Kiev. Contrazis de alţi martori, ulterior el şi-a ”amintit că a vorbit despre asta în privat” cu un consilier al preşedintelui ucrainean.
În 100 de rânduri, el a declarat că ”nu îşi aminteşte” apeluri telefonice sau reuniuni menţionate de alţii.
În cazul în care îşi recapătă memoria, Sondland ar putea alimenta dosarul inculpării (”impeachment” în englează) a lui Trump în Camera Reprezentanţilor.
Urmează ca Senatul să-l judece ulterior pe Trump.
Ţinând cont de majoritatea republicană în această cameră, Donald Trump ar urma să scape de destituire.
Sursa : news.ro
SUA pun capăt unei derogări prin care permitea Iranului să dezvolte activităţi civile nucleare la Fordo, Moscova şi Pari... Israelul revendică atacuri ”de mare amploare” în Siria, soldate cu cel puţin 11 ”combatanţi” morţi...