Puțin după ora 09.00, în dimineața zilei de 11 septembrie 2001, Greg Amira, vicepreședinte la banca Morgan Stanley la acea vreme, urca către biroul lui aflat la etajul 73, în turnul de Sud al World Trade Center. A simțit că se cutremură clădirea. Au urmat scene din Infern.
„Am presupus că a fost lovită clădirea numărul unu. Am crezut că este vorba despre o bombă”, a povestit Greg Amira.
A început să coboare. Când a ajuns main jos de etajul 20 al clădirii, a fost lovit și turnul de Sud, în care se afla el.
„Eram cu telefonul mobil la ureche, încercând să efectuez un apel, când am pierdut semnalul. Toți am căzut în genunchi în urma impactului”, a mai povestit el.
Când a reușit, într-un final, să iasă din clădire, Greg Amira a văzut că mai multe porțiuni ale Turnurilor Gemene erau în flăcări.
Fi al unui polițist din New York și militar în rezervă fiind, Greg Amira a fost copleșit de instincte și, în ciuda tuturor obiecțiilor colegilor care erau lângă el, a alergat înapoi către World Trade Center.
La acel moment, cei mai mulți răniți ieșeau din turnul de nord al World Trade Center.
„Aveau răni grave. Nu vreau să descriu în detaliu, dar cred că oricine își poate imagina”, a spus el.
În mijlocul acelui carnagiu au apărut mulți pompieri, care au intrat în clădire. Amira li s-a alăturat, mai întâi cu două îndrumări utile, întrucât el cunoștea împrejurimile.
Brusc, s-a auzit un nou zgomot puternic. „Am văzut scântei, apoi toate geamurile s-au spart și au izbucnit flăcări. Primul lucru pe care l-am gândit a fpst că sunt un nemernic. Pentru ce îmi lăsam eu fiica fără tată? Nu era treaba mea să fiu acolo”, și-a mai amintit supraviețuitorul atentatelor din 11 septembrie 2001.
Din fericire, Greg Amira și un pompier care se afla lângă el au fost protejați de explozie și de molozul căzut datorită unei bucăți de perete din marmură. Pompierul i-a spus lui Amira să verifice o persoană de lângă el.
„Am apucat un cot, iar când l-am tras spre mine, m-am trezut cu o mână amputată în brațe. Pompierul mi-a smuls-o din mâini și m-a întrebat cum putem ieși de acolo”, a povestit el.
Soarele lumina carnagiul din jur. Pe jos, Amira a văzut sute de cadavre. A căutat supraviețuitori, alături de pompier, dar nu a găsit niciunul.
S-au târât prin moloz pentru a ajunge la o ieșire. S-a auzit un alt zgomot puternic. Era aproape 10.30. Turnul de sud nu mai exista. Turnul de nord se prăbușea.
„Încă îmi aduc aminte fiecare moment, fiecare imagine pe care am văzut-o și miros pe care l-am simțit”, a mai spus Amira.
Greg Amira a ajuns la un spital, cu un os ieșit din brațul stâng, o vânătaie pe cap și alte răni la gât, pe spate și pe picioare.
La 18 ani de la tragedia din 11 septembrie 2001, Greg Amira locuiește în Palm Harbor și conduce organizația nonprofit Asociația Veteranilor Răniți.
Aproape 3000 de oameni au murit pe 11 septembrie 2001, după ce patru avioane au fost deturnate de terorişti. Două dintre acestea au lovit în plin turnurile gemene World Trade Center, iar la scurt timp, cele mai înalte clădiri din Statele Unite ale Americii la acel moment s-au prăbuşit.
Un al treilea avion a fost prăbuşit de către terorişti în clădirea Pentagonului. A patra aeronavă s-a izbit de sol pe o câmpie în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce pasagerii și membrii echipajului au înfruntat teroriştii.
În locul fostului complex de clădiri din New York a fost ridicat World Trade Center One. Construcţia a fost începută în noiembrie 2006 şi deschisă oficial 8 ani mai târziu.