Coreea de Nord şi-a sărbătorit sâmbătă sumitul cu Sudul, salutând ”o întâlnire istorică” ce deschide calea ”unei noi ere”, după ce liderii celor două ţări s-au angajat să apere pacea şi la o dezarmare nucleară a peninsulei coreene, relatează AFP.
Summitul, care a avut loc în Zona Demilitarizată (DMZ) care desparte cele două Corei, între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, este ”o întâlnire istorică ce a deschis o nouă eră a reconcilierii şi unităţii naţionale, a păcii şi prosperităţii”, apreciază agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.
Acest summit ”a putut să fie realizat mulţumită dragostei aprige a liderului suprem (Kim Jong Un) faţă de popor şi voinţei de autodeterminare”, scrie KCNA.
”PENINSULĂ NON NUCLEARĂ”
Agenţia a difuzat textul integral al ”Declaraţiei de la Panmunjom”, semnată de Kim şi Moon la finalul întâlnirii. Acest document conţine următoarea frază: ”Coreea de Sud şi Coreea de Nord confirmă obiectivul comun al obţinerii, prin intermediul unei denuclearizări totale, a unei peninsule coreene non nucleare”, scrie news.ro.
Ani de zile, regimul stalinist de la Phenian a afirmat că nu va renunţa niciodată la arma nucleară, indispensabilă în opinia sa în vederea protejării de o posibilă invazie americană.
Însă el a propus acum ca aceasta să facă obiectul unor negocieri, în schimbul unor garanţii de securitate, potrivit Seulului. Însă Kim nu a menţionat acest lucru, în mod public, în summitul de vineri.
În alt comunicat, KCNA afirmă că cei doi lideri au purtat ”o discuţie deschisă şi sinceră” despre probleme precum ”asigurarea păcii în peninsula coreeană şi denuclearizarea peninsulei”.
Cotidianul Rodong Sinmun, organul partidului unic nord-coreean a consacrat, sâmbătă, patru din cele pagini ale sale evenimentului, de la care a publicat 60 de fotografii - dintre care 15 pe prima pagină.
PRESA SUD-COREEANĂ, PRUDENTĂ
În Coreea de Sud, cotidienele de sâmbătă salută pe prima pagină, cu o anumită rezervă, summitul intercoreean, relevând absenţa unui angajament ferm şi explicit al Nordului de a renunţa la arma nucleară.
Ziarul conservator Chosun relevă, astfel, într-un editorial, că întâlnirea a fost pozitivă în sensul în care repară legăturile între cele două Corei, însă ea lasă mult de dorit în privinţa dezarmării nucleare.
”Este vorba despre un pas în urmă faţă de ceea ce s-a decis în 2005”, într-un acord în care Coreea de Nord, aminteşte Chosun, promitea să abandoneze ”toate armele nucleare şi programele nucleare existente” şi să primească inspetori însărcinaţi să verifice acest lucru.
Vineri, după o strângere de mână foarte simbolică cu preşedintele sud-coreean, Kim a declarat că Peninsula Coreea este ”în pragul unei istorii noi”.
Primul lider nord-coreean care a pus piciorul pe pământ sud-coreean de la Războiul Coreei (1950-1953), Kim s-a declarat ”copleştit de emoţie” după ce a trecut de bordura de beton înaltă de câţiva centimetri care reperzintă demarcaţia în satul Panmunjom.
”Cei doi lideri declară solemn în faţa celor 80 de milioane de coreeni şi a înregii lumi că nu va mai fi război în peninsula coreeană şi că, prin urmare, o nouă eră a păcii a început”, afirmă Kim şi Moon în ”Declaraţia de la Panmunjom”.
După ce au semnat acest text, Kim şi Moon s-au îmbrăţişat, după o zi de mărturii calde de prietenie între cei doi.
Cei doi vecini au anunţat că vor căuta să se întâlnească cu Statele Unite, poate şi cu China, ”în vederea declarării sfârşitului războiului şi stabilirii unui regim de pace permanent şi solid” în peninsulă.
În lipsa unui tratat de pace, cei doi vecini se află în continuare, teoretic, în război.
NOU SUMMIT ÎN TOAMNĂ
Acest summit, care urmează să fie preludiul unei întâlniri faţă în faţă foarte aşteptate între Kim şi preşedintele american Donald Trump, a provocat un concert de laude în capitalele străine.
Trump a salutat o întâlnire ”istorică”, subliniind ”entuziasmul” Phenianului în favoarea unui acord şi avertizând totodată că nu se va lăsa înşelat de Kim Jong Un, înaintea întâlnirii lor foarte aşteptate. El a mulţumit totodată Beijingului pentru ”ajutorul (său) preţios”.
China a insistat asupra ”curajului” lui Kim şi Moon, premierul japonez Shinzo Abe a evocat ”un pas pozitiv”, iar Rusia a primit ”veşti foarte pozitive”.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a salutat ”curajul şi leadershipul” celor doi lideri, într-un summit ”cu adevărat istoric”. Ei au arătat că ”drumul către pace este posibil, în pofida tuturor aşteptărilor”, s-a felicitat şefa diplomaţiei euopene Federica Mogherini.
Cele două Corei se vor concerta strâns pentru a se asigura că ”nu vor repeta trecutul nefericit în care alte acorduri intercoreene au eşuat”, a dat asigurări Kim, al cărui comportament a fost scrutat cu atenţie de către telespectatori în întreaga lume.
”S-ar putea ca pe drumul să apară schimbări, dificultăţi şi frustrări”, a continuat liderul în vârstă de treizeci şi ceva de ani. ”Însă nu putem ajunge la victorie fără durere”.
Nordul şi Sudul au decis ca Moon să se ducă în toamnă la Phenian, în al patrulea summit intercoreean.
Această destindere excepţională a apărut după ce Kim a surprins anunţând, pe 1 ianuarie, că ţara sa va participa la Jocurile Olimpice (JI) de Iarnă organizate în Sud.
MOON, SCURT TIMP ÎN NORD
De când a preluat puterea, la sfârşitul lui 20111, la decesul tatălui său, Kim a prezidat o accelerare fulgerătoare a programelor nuclear şi balistic nord-coreene.
În 2017, Nordul a efectuat cel mai puternic test nuclear de până în prezent şi a testat rachete balistice intercontinentale (ICBM) care pun în raza lor de acţiune partea continentală a Statelor Unite.
Tensiunile au atins vârfuri, în timp ce Kim şi Trump şi-au adresat reciproc ameninţări apocaliptice şi insulte persoanle.
În prima demonstraţie a destinderii intercoreene, Moon, la invitaţia neaşteptată a lui Kim, a trecut, pentru câteva clipe,de partea nord-coreeană a liniei de demarcaţie.
Kim tocmai a anunţat un moratoriu asupra testelor nucleare şi tirurilor de ICBM-uri cu rază lungă de acţiune, afirmând că obiectivele sale au fost atinse.
El a anunţat de asemenea închiderea singurei instalaţii nord-coreene cunoscute de teste nucleare. Însă unii experţi bănuiesc că ultimul test, în septembrie, ar fi făcut-o inutilizabilă.
Alfie Evans, băiețelul care a fost deconectat de la aparate săptămâna trecută, a murit! Anunțul sfâșietor făcut de tatăl... Detalii halucinante au ieșit la iveală despre atacul din Canada! Cum au explicat autoritățile gestul tânărului de 25 de ...