- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
I.M. Pei, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi ai epocii moderne, care a proiectat între altele o clădire a National Gallery of Art din Washington şi piramida din sticlă de la Muzeul Luvru din Paris, a murit la vârsta de 102 ani.
Pei, care şi-a început cariera la New York şi a lucrat în Asia şi Europa, a murit joi, în casa lui din Manhattan.
El a fost unul dintre arhitecţii atractiv deopotrivă pentru dezvoltatorii imobiliari, corporaţii şi muzee. A proiectat de la zgârie-nori la clădiri culturale, iar opera lui a fost marcată de echilibru între nou şi conservator.
Ataşat de modernism, ceea ce a preţuit cel mai mult în arhitectură, după cum spunea, a fost „că rezistă testului timpului”. Pei a susţinut că nu îşi dorea doar să găsească soluţii, ci să producă „o arhitectură a ideilor”.
Născut în China, s-a murtat în Statele Unite în anii 1930, la vârsta de 18 ani. A lucrat pentru Guvernul SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în 1948, a fost angajat de William Zeckendorf, la puţin timp după ce a absolvit cursurile Universităţii Harvard.
În 1955, şi-a înfiinţat propria firmă, I.M. Pei & Associates, şi a executat proiecte între care Kips Bay Plaza din New York, finalizat în 1963, Society Hill Towers din Philadelphia (1964) şi Silver Towers din New York (1967).
Unul dintre cei mai prolifici arhitecţi ai secolului 20, a proiectat clădiri municipale, hoteluri, şcoli şi alte structuri, în America de Nord, Asia şi Europa.
Stilul lui este descris ca modernist, cu teme cubiste, şi a fost influenţat de arhitectura islamică. Materialele sale preferate erau oţelul, sticla şi o combinaţie de beton.
A stârnit o controversă cu Piramida de la Luvru. Structura din sticlă, finalizată în 1989, este acum un simbol al Parisului. Pei a mai semnat clădirea Primăriei din Dallas şi Muzeul Miho din Japonia.
„Cred că arhitectura este o artă pragmatică. Pentru a deveni artă trebuie să fie construită pe o fundaţie de necesitate”, a spus el.
A fost recompensat cu numeroase premii, între care AIA Gold Medal şi Praemium Imperiale pentru Architectură.
În 1983, Pei a primit prestigiosul Pritzker Prize. Juriul a spus atunci că Pei „a dat acestui secol unele dintre cele mai frumoase spaţii interioare şi forme exterioare”.
Pei a folosit banii primiţi, 100.000 de dolari, pentru a iniţia o bursă pentru studenţi chinezi care să înveţe arhitectura în America.
Sursa: News.ro
Descoperire macabră! Un bărbat a ținut ascunse cadavrele mamei și al unchiului pentru a încasa pensia lor lunară... Construirea unei catedrale la Ekaterinburg, suspendată în urma unor ciocniri şi manifestaţii, la apelul la compromis al ...