- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Banca Mondiala (BM) a dat publicitatii un raport prin care critica dur politica energetica a Romaniei.
In document se arata ca, inca de la sfarsitul lui 2007, Romania a blocat punerea in aplicare a angajamentelor din Energy Road Map, cand a fost negociat capitolul Energie pentru aderarea la UE. La sfarsitul anului 2007, punerea in aplicare a reformei a stagnat, deoarece au inceput dezbaterile pentru infiintarea a unul sau doi campioni energetici.
Acesta recomanda Romaniei sa reia punerea in aplicare a angajamentelor din „Road Map". In acest sens, Banca Mondiala propune mai multe reforme.
„Primul set de trei reforme este conceput pentru a incepe procesul de restaurare a credibilitatii si pentru atragerea investitorilor. Romania a pierdut multi ani din cauza stagnarii reformei si nu-si poate permite si alte amanari", se arata in document. Potrivit Bancii Mondiale, necesarul de investitii in sectorul energetic este foarte mare, fiind estimat la aproximativ 30-35 mil. euro in urmatorii 10 ani, din care jumatate in productia de energie electrica.
Investitii blocate
In evaluarea Bancii Mondiale se arata ca Romania trebuie sa renunte la crearea a „doi campioni nationali" in sectorul energetic, aratand ca planurile privind infiintarea celor doua companii au blocat investitiile in domeniu.
De asemenea, BM recomanda elaborarea unui set de reforme la companiile de stat, acestea presupunand, printre altele, vanzarea unor pachete de actiuni de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, lichidarea unitatilor neviabile si vanzarea energiei electrice si a gazelor pe bursa, intr-un mod transparent. Potrivit documentului BM, strategia privind „campionii nationali" va descuraja sectorul privat si nu va putea fi obtinuta finantarea sau daca va fi obtinuta va fi foarte greu.
Totodata, raportul arata ca planul de infiintare a companiilor campion trebuie anulat avand in vedere ca alunga investitorii. Inainte de anuntarea acestui plan, au sosit in Romania companii puternice precum CEZ, Enel, E.ON, GDF si OMV. In document se arata totodata ca la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an s-au retras patru din sase companii implicate in proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, motivul fiind cvasimonopolul ce ar fi fost creat de infiintarea „campionilor".
Reglementari defectuoase ale ANRE
In document se mai arata ca producatorii interni de gaze, Petrom si Romgaz, sunt obligati sa-si vanda productia lor la preturi foarte mici, oferind, cel putin „teoretic", un discount de aproximativ 7 mil. lei pe an. Totodata, producatorii de gaze si titei sunt afectati de datele insuficiente si de procedurile indelungate si netransparente de concesiune ale ANRM.
In plus, reglementarile netransparente ale ANRE au costat distribuitorii de gaze peste 1 mld. lei din 2009. In evaluarea BM se mai arata ca preturile subventionate la energie slabesc stimularea eficientei energetice. Subventiile ar trebui sa fie directionate catre familiile vulnerabile, cu venituri mici. Reformele trebuie adoptate imediat, deoarece Romania nu-si mai poate permite intarzieri.
Toate guvernele de pana acum au incercat, fara succes, sa infiinteze campionii nationali pana cand deciziile din martie si aprilie 2011 ale Curtii de Apel Bucuresti au impiedicat planul de infiintare a Electra si Hidroenergetica.
Tot articolul, in Financiarul
Guvernul nipon a interzis comercializarea carnii de vita din prefectura Fukushima... Infringement impotriva Romaniei pentru legislatia in domeniul telecomunicatiilor!...