Antena Căutare

Calm ”relativ” în Idleb, după intrarea în vigoare a acordul ruso-turc cu privire la un armistiţiu, marcată de oprirea bombardamentelor aeriene ruse şi siriene

Acordul anunţat de către Rusia şi Turcia cu privire la un armistiţiu în nord-vestul Siriei a intrat în vigoare vineri, în vederea încetării unor confruntări armate intense ce au provocat o catastrofă umanitară şi au alimentat temeri cu privire la o confruntare directă între armatele rusă şi turcă pe teritoriul sirian, relatează AFP.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR) a anunţat un calm ”relativ” în provincia Idleb, marcat de o oprire a atacurilor aeriene ruse şi siriene.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au anunţat joi, într-o conferinţă de presă comună, la Kremlin, acest armistiţiu, începând de la miezul nopţii de joi spre vineri (22.00 GMT), o hotărâre luată după o escaladare a violenţelor în regiunea Idleb.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-a exprimat speranţa ca acest acord de armistiţiu să conducă la ”o încetare a ostilităţilor imediată şi durabilă”, iar Consiliul de Securitate al ONU a prevăzut o reuniune vineri, de la ora 17.00 GMT (19.00, ora României), la solicitarea Rusiei.

Moscova a cerut ca această reuniune să aibă loc cu uşile închise, în vederea informării membrilor Consiliului de Securitate al ONU cu privire la acordul armistiţiului, a declarat o sursă diplomatică pentru AFP.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit textului acordului, pe care AFP scrie că l-a consultat, Rusia şi Turcia urmează să organizeze de la 15 martie patrule comune pe o lungă porţiune a autostrăzii M4, o axă crucială pentru regimul lui Bashar al-Assad care traversează regiunea Idleb.

Aceasta va fi prima oară când ruşii şi turciii vor patrula împreună în această zonă.

Moscova şi Ankara prevăd totodată să creeze un ”culoar de securitate” de şase kilometri adâncime de o parte şi de alta a acestei autostrăzi - adică o zonă-tampon de 12 kilometri lăţime în total. Parametrii care definesc această zonă urmează să fie definitivaţi în şapte zile, potrivit textului.

Acordul urmează să pună capăt unor săptămâni de confruntări armate intense în Idleb, ultimul bastion rebel şi jihadist în nord-vestul Siriei, unde Turcia a intervenit împotriva forţelor regimului lui Bashar al-Assad, susţinut de Rusia.

Aceste violenţe au provocat o catastrofă umanitară - aproape 500 de au fost ucişi, iar aproximativ un milion de persoane au fost deplasate către frontiera cu Turcia.

Potrivit Ministerului turc al Apărării, doi militari turci au fost ucişi de forţe ale regimului sirian la Idleb, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului.

Ministerul a anunţat vineri că drone înarmate turce au ”neutralizat” 21 de militari ai regimului al-Assad în tiruri joi, la ora locală 16.00, ca ripostă faţă de uciderea a 34 de militari turci weekendul trecut.

SPERANŢE NĂRUITE

”Obiectivul nostru este să evităm ca criza umanitară să se agraveze”, a declarat Erdogan la Moscova, avertizând totodată că ţara sa ”îşi rezervă dreptul de a replica cu toate forţele şi oriunde oricărui atac al regimului” al-Assad.

Putin, care s-a exprimat înaintea omologului său turc, şi-a exprimat speranţa ca acest text să servească drept ”bază în vederea încetării luptelor în zona de dezescaladare în Idleb” şi ”opririi suferinţelor populaţiei civile”.

Unii dintre deplasaţii din Idleb s-au declarat dezamăgiţi de acord.

”Trăim cu speranţa de a ne întoarce acasă”, a declarat pentru AFP Muawiya Agha, tatăl a patru copii, referindu-se la rezistenţa aprigă din ultimele zile a insurgenţilor, susţinuţi de Ankara.

”Acest acord ne-a năruti speranţele”, a adăugat acest bărbat în vârstă de 33 de ani, originar din oraşul Sarmin, în sudul Idleb, recucerit decătre forţele regimului.

”Eu nu cred că acest acord nu va ţine mult timp. Va sfârşi ca cele dinainte”, a continuat el, referindu-se la acordul ruso-turc încheiat în 2018 în vederea evitării unei ofensive de anvergură la Idleb şi care a rămas literă moartă.

Intensificarea confruntărilor armate în Idleb a condus la tensiuni diplomatice între Rusia, un aliat al regimului sirian, şi Turcia, care îi sprijină pe rebeli, lăsând să planeze riscul unei confruntări directe între cele două ţări, care s-au impus drept principalii actori internaţionali în Războiul din Siria.

Turcia, care găzduieşte deja 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său, a reclamat miercuri o susţinere europeană a ”soluţiilor politice şi umanitare turce în Siria”, indispensabilă în opinia sa în vederea unui armistiţiu şi soluţionării crizei migraţiei.

Sursa : news.ro

Primul deces din cauza noului coronavirus în Marea Britanie... Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului Afaceri Externe: Ne-am exprimat solidaritatea cu Grecia ş...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x