- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un experiment cu durata de două luni a arătat că săptămâna de muncă cu doar patru zile de lucru duce la mai multă productivitate și la un nivel de stres mai scăzut. Testul a fost făcut de o companie din Noua Zeelandă pe angajații săi, iar aceasta intenţionează acum să implementeze permanent noul program de muncă.
În timpul acestui experiment, angajații au fost plătiți cu aceleași sume ca înainte.
„Productivitatea a crescut, nivelul de stres a scăzut”, a declarat Andrew Barnes, directorul executiv al Perpetual Guardian, miercuri pentru emisiunea AM Show.
Compania a demarat în luna martie un experiment prin care le-a permis tuturor celor 240 de angajaţi să muncească timp de doar patru zile pe săptămână, fără a li se micşora salariul.
O echipă de cercetători de la Auckland University a monitorizat experimentul pentru a evalua impactul asupra angajaţilor.
„Am constatat o creştere masivă a implicării personalului şi a gradului de satisfacţie referitor la munca pe care o desfăşoară, creşterea masivă a intenţiei angajaţilor de a lucra în continuare pentru aceeaşi companie şi nu am observat niciun semn de scădere a productivităţii'', a spus Barnes pentru New Zealand Herald.
Dacă anterior demarării experimentului doar 54% dintre angajaţi erau mulţumiţi de echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie, numărul acestora a urcat la 78% în timpul perioadei în care programul a fost redus la patru zile lucrătoare.
Experimentul nu s-a axat pe numărul de zile sau de ore lucrate de angajaţi, ci mai degrabă asupra faptului că firma plătea pentru productivitate în loc de timp lucrat.
„Facem o distincţie clară între numărul de ore pe care cineva îl petrece la birou şi rezultatele acestui fapt'', a mai spus directorul companiei.
Experimentul a demonstrat că programul redus nu a afectat modul în care angajaţii firmei şi-au îndeplinit sarcinile săptămânale.
„Echipa de conducere a declarat că nu a existat nicio schimbare majoră în productivitatea de dinainte şi din timpul experimentului'', a spus Barnes.
Datele statistice au arătat chiar o mică creştere în productivitatea celor mai multe dintre echipe.
Directorul companiei Perpetual Guardian intenţionează să lanseze o dezbatere mai amplă pe întreaga piaţă de muncă din Noua Zeelandă.
„Aş sfătui fiecare companie din Noua Zeelandă să încerce acest experiment, să vadă cum merge'', a mai spus acesta.