Senatorii au adoptat de asemenea o măsură care urmează să interzică vânzarea către poliţia de la Hong Kong de gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte echipamente destinate reprimării manifestaţiilor.
Beijingul a reacţionat cu furie, avertizând că va lua măsuri de represalii în cazul în care textul ar fi adoptat.
Obiectivul Statelor Unite este doar ”să susţină extremiştii şi elementele antichineze violente care încearcă să semene haos la Hong Kong (...), pentru a-şi atinge sinistrul plan de a obstrucţiona dezvoltarea Chinei, profitând de problema Hong kongului”, a declarat, citat într-un comunicat, un purtător de cuvnt al diplomaţiei chineze Geng Shuang.
Beijingul l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri interimar la Ambasada Statelor Unite, William Klein, în vederea unui ”protest solemn” şi denunţări acestui text.
”Orice încercare vizând să submineze prosperitatea şi stabilitatea Hong Kongului şi de a obstrucţiona dezvoltarea Chinei este sortit eşecului”, i-a transmis adjunctul ministrului de Externe Ma Zhaoxu, citat de diplomaţia chineză.
China şi-a exprimat deja ”extrema indignare” în urma adoptării, la jumătatea lui octombrie, în Camera Reprezentanţilor Congresului american a unui text similar.
Cele două proiecte de lege sunt uşor diferite, iar cele două camere este nevcesar să-şi armonizeze textele înaintea unui vor final şi posibila lui promulgare de către preşedintele Donald Trump.
”Azi, Senatul american le-a transmis un mesaj clar locutorilor Hong kongului, care luptă pentru libertăţile la care ţin de mult timp. Vă auzim, rămânem alături de voi şi nu vom sta fără să acţionăm în timp ce Beijingul vă subminează autonomia”, a declarat senatorul republican Marco Rubio.
Hong Kongul are legături cu Washingtonul printr-un statut de economic special care permite teritoriului să fie exonerat de la restricţii care se aplică Chinei continentale.
Textul condiţionează menţinerea acestui statut special de validarea anuală de către Departamentul de Stat a unei situaţii considerate convenabile în domeniul respectării drepturilor de către autorităţile de la Hong Kong.
Este vorba despre o analizare a ”autonomiei în luarea deciziilor Guvernului său în ceea ce priveşte drepturile omului, respectarea legilor şi cererilor de extrădare, sufragiului universal, independenţei justiţiei, funcţiilor poliţiei şi forţelor de securitate, controlului exporturilor şi respctării sancţiunilor”.
El prevede de asemenea sancţionarea oricărei ”persoane străine” care se face vinovată de ”extrădări extrajudiciare” sau de încălcarea drepturilor omului la Hong Kong.
Acest text prevede totodată să se ceară Executivului american să ”dezvolte o strategie în vederea protejării americanilor şi altora la Hong Kong, împotriva transferurilor sau răpirilor către China”.
Mişcarea de contestare a început la Hong Kong în iunie, în urma unui proiect de lege care viza extrădarea către China continantală.
Acest proeict a fost suspendat, însă manifestanţii şi-au lărgit revendicările. Ei cer sufragiu universal în alegerile de la Hong Kong şi o anchetă independentă cu privire la violenţe poliţiste.
După cinci luni de manifestaţii tot mai violente împotriva Executivului favorabil Beijingului, puterea chineză nu a reuşit să obţină o întoarcere la calm în acest terutoriu semiautonom.
Sursa : news.ro
Israelul revendică atacuri ”de mare amploare” în Siria, soldate cu cel puţin 11 ”combatanţi” morţi... „Lordul Verighetă” este pe cale să se căsătorească pentru a noua oară! E mai mare decât ea cu 41 de ani și nu s-au văzut...