China convoacă un diplomat american de rang înalt după ce Senatul american adoptă un text în care susţine ”drepturile omului şi democraţia” în Hong Kong

Senatul american a adoptat în unanimitate un text în care susţine ”drepturile omului şi democraţia” în Hong Kong, provocând furia Beijingului, care a convocat un diplomat american de rang înalt, relatează AFP.

Senatorii au adoptat de asemenea o măsură care urmează să interzică vânzarea către poliţia de la Hong Kong de gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte echipamente destinate reprimării manifestaţiilor.

Beijingul a reacţionat cu furie, avertizând că va lua măsuri de represalii în cazul în care textul ar fi adoptat.

Obiectivul Statelor Unite este doar ”să susţină extremiştii şi elementele antichineze violente care încearcă să semene haos la Hong Kong (...), pentru a-şi atinge sinistrul plan de a obstrucţiona dezvoltarea Chinei, profitând de problema Hong kongului”, a declarat, citat într-un comunicat, un purtător de cuvnt al diplomaţiei chineze Geng Shuang.

Beijingul l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri interimar la Ambasada Statelor Unite, William Klein, în vederea unui ”protest solemn” şi denunţări acestui text.

”Orice încercare vizând să submineze prosperitatea şi stabilitatea Hong Kongului şi de a obstrucţiona dezvoltarea Chinei este sortit eşecului”, i-a transmis adjunctul ministrului de Externe Ma Zhaoxu, citat de diplomaţia chineză.

China şi-a exprimat deja ”extrema indignare” în urma adoptării, la jumătatea lui octombrie, în Camera Reprezentanţilor Congresului american a unui text similar.

Cele două proiecte de lege sunt uşor diferite, iar cele două camere este nevcesar să-şi armonizeze textele înaintea unui vor final şi posibila lui promulgare de către preşedintele Donald Trump.

”Azi, Senatul american le-a transmis un mesaj clar locutorilor Hong kongului, care luptă pentru libertăţile la care ţin de mult timp. Vă auzim, rămânem alături de voi şi nu vom sta fără să acţionăm în timp ce Beijingul vă subminează autonomia”, a declarat senatorul republican Marco Rubio.

Hong Kongul are legături cu Washingtonul printr-un statut de economic special care permite teritoriului să fie exonerat de la restricţii care se aplică Chinei continentale.

Textul condiţionează menţinerea acestui statut special de validarea anuală de către Departamentul de Stat a unei situaţii considerate convenabile în domeniul respectării drepturilor de către autorităţile de la Hong Kong.

Este vorba despre o analizare a ”autonomiei în luarea deciziilor Guvernului său în ceea ce priveşte drepturile omului, respectarea legilor şi cererilor de extrădare, sufragiului universal, independenţei justiţiei, funcţiilor poliţiei şi forţelor de securitate, controlului exporturilor şi respctării sancţiunilor”.

El prevede de asemenea sancţionarea oricărei ”persoane străine” care se face vinovată de ”extrădări extrajudiciare” sau de încălcarea drepturilor omului la Hong Kong.

Citește și
Horoscop 27 septembrie 2021. Informațiile momentului pentru zodii
Horoscop 27 septembrie 2021. Informațiile momentului pentru zodii
Vulpița Veronica a revenit pe rețelele sociale. Ce imagine nouă a postat pe Instagram după absența de câteva luni
Vulpița Veronica a revenit pe rețelele sociale. Ce imagine nouă a postat pe Instagram după absența de câteva luni
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Mai multe articole

Acest text prevede totodată să se ceară Executivului american să ”dezvolte o strategie în vederea protejării americanilor şi altora la Hong Kong, împotriva transferurilor sau răpirilor către China”.

Mişcarea de contestare a început la Hong Kong în iunie, în urma unui proiect de lege care viza extrădarea către China continantală.

Acest proeict a fost suspendat, însă manifestanţii şi-au lărgit revendicările. Ei cer sufragiu universal în alegerile de la Hong Kong şi o anchetă independentă cu privire la violenţe poliţiste.

După cinci luni de manifestaţii tot mai violente împotriva Executivului favorabil Beijingului, puterea chineză nu a reuşit să obţină o întoarcere la calm în acest terutoriu semiautonom.

Sursa : news.ro

Culoarea pe care Kate Middleton și Meghan Markle nu o poartă. Ce nuanță evită Ducesele
Kate Middleton și Meghan Markle au amândouă garderobe vaste, dar e posibil ca acestea să nu...
Horoscopul zilei de 27 septembrie 2021. Gemenii trebuie să experimenteze. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 27 septembrie 2021 spune că a venit ziua în care Gemenii trebuie să...
Parteneri
Copiii lui Kate Middleton moștenesc una dintre pasiunile tatălui lor, Prințul William. Ce a dezvăluit Ducesa de Cambridge
Copiii lui Kate Middleton par să moștenească una dintre cele mai mari pasiuni ale tatălui lor, Prințul William, și ale unchiului, Prințul Harry. Recent, Ducesa de Cambridge a vorbit despre preferințele micuților.
Catine.ro
Ultimele știri