Antena Căutare

CNN: Romania, centru international pentru sclavia moderna

Tara noastra a devenit un important punct de tranzit pentru traficul de persoane in Uniunea Europeana. Victimele sunt aduse aici din destinatii precum Honduras, Afghanistan, Congo sau China, iar apoi trimise mai departe in Europa Occidentala, sustine David Batstone, cofondator si presedinte al organizatiei "Not For Sale", care lupta impotriva traficului de persoane si sclaviei, intr-un articol postat pe site-ul CNN.



El mentioneaza ca raportul pe 2010 privind traficul de persoane intocmit de Departamentul de Stat american releva faptul ca retelele de crima organizata vizeaza si cetatenii romani pentru traficul de persoane in alte tari europene. Traficantii folosesc de obicei acte de identitate false si mituiesc personalul de frontiera pentru a permite trecerea. Ei forteaza apoi victimele sa lucreze in agricultura sau fabrici, sa se prostitueze sau sa cerseasca.

Batstone sustine ca organizatia pe care o conduce a indentificat Romania drept un centru international pentru sclavia moderna, anul trecut intervenind in aproape 140 de cazuri de trafic persoane.

In general, politia locala ignora aceste infractiuni, iar serviciile sociale pentru victime sunt practic inexistente, afirma Batstone. In 2009, guvernul Romaniei a diminuat rolul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane si a alocat fonduri insuficiente pentru ajutorarea victimelor sau pentru programele de prevenire, astfel ca de asistarea acestora se ocupa de cele mai multe ori organizatiile non-profit.

Potrivit lui Bastone, autoritatile din Romania sustin ca, in urma cu doi ani, un om de afaceri libanez, Hassan Awdi, a convins 13 barbati si femei din Honduras sa vina in Romania sub pretextul ca ii va ajuta sa le gaseasca un loc de munca. Dupa ce au ajuns in tara, oficialii romani sustin ca Awdi le-ar fi confiscat pasapoartele si i-a fortat sa munceasca intr-o fabrica la care detinea actiuni fara sa-i plateasca.

Intr-un final, cele 13 persoane au reusit sa fuga, insa s-au trezit intr-o tara straina, fara documente si fara un adapost deasupra capului. Organizatia "Not for sale" a intervenit, oamenii primind ajutor din partea autoritatilor romane. Victimele au fost repatriate, insa Awdi a fost acuzat de multiple infractiuni, printre care si traficul de persoane, insa inca nu a aparut in fata justitiei, scrie Bastone.

Tot David Bastone sustine ca, in general, politia romana ignora aceste infractiuni, iar serviciile sociale pentru victime sunt practic inexistente. In 2009, guvernul Romaniei a diminuat rolul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane si a alocat fonduri insuficiente pentru ajutorarea victimelor sau pentru programele de prevenire, astfel ca de asistarea acestora se ocupa de cele mai multe ori organizatiile non-profit.

Problema traficului de carne vie, conchide autorul, nu este nicidecum una strict romaneasca, ci una europeana. Iar flagelul in care Romania a devenit un nod principal nu va disparea atat timp cat guvernele europene nu vor face din lupta cu sclavia moderna o prioritate.

Citeste si Jurnalul!

Mubarak incearca sa-i covinga pe egipteni sa renunte la proteste. A promis cresterea salariilor si pensiilor... Haiti: Proteste cu focuri de arma si gaze lacrimogene...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x