Vineri, 18 decembrie, în Beijing a fost ridicat al doilea cod roșu de poluare în decurs de două săptămâni, în așteptarea unui nou val nociv de smog. Situaţia este atât de gravă, încât oamenii au ajuns să cumpere aer curat în sticle.
Pentru limitarea acestui nou episod de poluare, biroul municipal responsabil cu mediul a dispus, printre alte măsuri, închiderea fabricilor și circulația rutieră alternativă pentru vehiculele private, în funcție de numărul de înmatriculare.
Codul roșu de poluare este valabil de sâmbătă până marți, potrivit unei note publicate pe site-ul Biroului de Protecție a Mediului din Beijing.
Beijing-ul a ridicat prima avertizare de cod roșu din această lună pe 7 decembrie, vânturile reci din nord dispersând apoi aerul toxic și permițând să reapară un cer albastru și senin.
SE VINDE AER LA STICLĂ
Din cauza nivelului extrem de ridicat de poluare, tot mai mulţi chinezi se văd obligaţi să cumpere aer curat de la magazin pentru a putea respira corect. Canadienii profită de această nevoie a oamenilor şi au început să le vândă aer proaspăt îmbuteliat în sticle.
Compania canadiană Vitality Air, fondată anul trecut, care a lansat afacerea în glumă, îmbuteliază acum aer din zona Parcului Naţional Banff din Munţii Stâncoşi şi îl vinde la preţuri foarte mari în China.
Un recipient cu aer proaspăt poate ajunge până la 46 de dolari, în funcţie de mărime. Asta reprezintă 400 de yuani, ceea ce înseamnă că preţul e de 200 de ori mai mare decât cel pentru o sticlă de apă minerală, potrivit dailymail.co.uk.
Moss Lam povesteşte că afacerea a pornit de o glumă, atunci când un alt cofondator al companiei, Troy Paquette, a umplut o pungă de plastic cu aer şi a vândut-o pentru 50 de cenţi pe site-ul Ebay. O a doua pungă de plastic cu aer a fost vândută pentru 160 de dolari. "Apoi ne-am dat seama că există o piaţă pentru aşa ceva", a declarat Lam.
Compania Vitality Air vinde recipiente cu aer proaspăt şi oxigen în America de Nord, India şi Orientul Mijlociu, dar China rămâne cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele sale.
Sursa: agerpres.ro, mediafax.ro, dailymail.co.uk
16 decembrie 1920: Un cutremur puternic zguduia China. Peste 240.000 de persoane şi-au pierdut vieţile, unele râuri au f... Cetățenii români pot călători în Japonia fără viză, dacă vizita e mai scurtă de 90 de zile...