Grupul de "escroci", cum ii numeste presa britanica, alcatuit din familii de romi din Romania, a aflat luni ca este obligat de justitia britanica sa restituie aproximativ 136.000 de lire sterline (aprox. 171.000 de euro) din suma obtinuta prin frauda, ramanand cu aproximativ 664.000 de lire sterline (aprox. 835.000 de euro) "din banii contribuabililor", relateaza Express. Iar, la scurt timp dupa aflarea "uriasei pierderi", au aparut o serie de reactii de furie in randul membrilor "Con Air".
"Aceste persoane isi rad de justitia britanica. Au operat o frauda masiva, fara sa fie pedepsiti in mod real", a declarat eurodeputatul Gerard Batten, purtatorul de cuvant al UKIP pentru Afaceri Interne, citat de Express. "Contribuabilii vor fi scarbiti. Acestor infractori li se va cere sa inapoieze atat de putin din castigurile obtinute ilegal", a spus si Matthew Sinclair, membru al Aliantei Contribuabililor din Marea Britanie.
Intr-o ultima serie de audieri, in cadrul unei proceduri in vederea confiscarii, la Southwark Crown Court (Londra), Telus Dumitru, in varsta de 38 de ani, a fost obligat sa restituie suma de 70.000 de lire (aprox. 88.000 de euro), care cuprinde si compensatii in valoare de 35.000 de lire (aprox. 44.000 de euro) catre Departamentul pentru Munca si Pensii, scriu jurnalistii britanici. Cu aceeasi ocazie, Marian Gheorghe, in varsta de 36 de ani, care detine o casa impunatoare la Tandarei, a fost obligat la restituirea sumei de 10.000 de lire (aprox. 12.500 de euro), din cauza unei "scaderi semnificative a pretului proprietatilor", potrivit publicatiei britanice. Cele doua hotarari insumeaza 136.989 de lire sterline (172.309 euro), o suma "extrem de mica" din totalul de 800.000 de lire sterline incasate in mod fraudulos ca ajutor social, potrivit publicatiei.
Organele de ancheta britanice au descoperit ca membrii"Con Air", provenind in majoritate din Tandarei, dar care aveau adrese la Londra, Nottingham si Birmingham, utilizau documente si recomandari de la locuri de munca false pentru a primi numere de asigurare pe care le-au utilizat pentru a solicita fraudulos ajutoare sociale. Ei au solicitat ajutoare sub nume false, dar si pentru copii minori fictivi, unii fara sa locuiasca in Marea Britanie, unde veneau cu avionul pentru a incasa banii.
Noua membri ai gruparii au fost incarcerati, anul trecut, pentru ispasirea unor pedepse cuprinse intre sase luni si patru ani si opt luni pentru frauda.