Antena Căutare

Concediul paternal în Europa. Cel mai lung este de opt săptămâni. Câte zile libere primesc tații în România

Începând de luni, 1 aprilie, taţii copiilor născuţi sau adoptaţi după această dată vor avea un concediu de aproape două luni şi ar urma să se bucure de primele două săptămâni în acelaşi timp cu mama, imediat sau după naştere sau adoptarea copilului. Se întâmplă în Spania, unde a fost deja adoptată legea. Restul de şase săptămâni de concediu paternal pot fi împărţite în primele 12 luni de la naştere sau adoptare. 

Începând de luni, 1 aprilie, taţii copiilor născuţi sau adoptaţi după această dată vor avea un concediu de aproape două luni şi ar urma să se bucure de primele două săptămâni în acelaşi timp cu mama, imediat sau după naştere sau adoptarea copilului. Se întâmplă în Spania, unde a fost deja adoptată legea. În România, în schimb, proaspeții tătici primesc doar cinci zile libere.

În Spania, concediile paternale sunt de opt săptămâni începând de luni, când a intrat în vigoare o lege cu privire la egalitatea în câmpul muncii, conform căreia concediile paternale au fost majorate de la cinci până la opt săptămâni, transmite EFE.

Guvernul socialist condus de Pedro Sanchez a aprobat recent o lege privind egalizarea progresivă a concediului paternal cu cel maternal, astfel încât în anul 2020 concediul paternal va fi de 12 săptămâni pentru ca în 2021 să ajungă la 16 săptămâni. În acel an cele două concedii vor fi egale şi non-transferabile pentru ambii părinţi.

Spania, în fruntea Europei la numărul de zile libere pentru tați

Articolul continuă după reclamă

Spania se plasează în fruntea Europei cu privire la egalitatea dintre concediul paternal şi cel maternal. Islanda este ţara europeană în care cele două concedii sunt cele mai apropiate, în timp ce în interiorul Uniunii Europene, Suedia este ţara cu cele mai apropiate concedii paternale şi maternale. In Islanda fiecare părinte beneficiază de cinci luni de concediu plătit non-transferabil, la care se adaugă alte două luni transferabile. Suedia oferă 480 de zile de concediu (16 luni) subvenţionat pentru fiecare copil, dintre care 90 de zile sunt rezervate pentru fiecare părinte şi nu sunt transferabile, iar restul pot fi împărţite între părinţi.

Cinci zile de concediu de paternitate în România

În România, conform Legii 210/1999, tatăl unui nou-născut poate beneficia de 5 zile lucrătoare libere în decursul primelor opt săptămâni de viață ale bebelușului. Această perioada de concediu se poate prelungi cu alte zece zile lucrătoare, în cazul în care tatăl urmează sau a absolvit un curs de puericultură și poate face dovadă acestui lucru. Acest tip de prelungire se acordă doar o singură dată, indiferent de numărul de copii al solicitantului.

Cele mai puţin egalitare ţări din UE sunt Olanda şi Italia unde taţii beneficiază de un concediu parental de doar trei respectiv cinci zile.

Momentul în care un artist este împușcat mortal de șase polițiști, în timp ce dormea în mașină! Tânărul era orfan de amb... ONU îndeamnă sultanatul Brunei să renunţe la pedepsirea cu moartea a homosexualităţii, adulterului şi blasfamiei...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x