- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Primarul din Ekaterinburg a anunţat suspendarea construirii unei impozante catedrale în al treilea cel mai important oraş rus, după mai multe zile de ciocniri şi manifestaţii şi un apel la concliere al lui Vladimir Putin, relatează AFP.
Foarte controversat, acest proiect - care simbolizează puterea dobândtă în Rusia de Biserica Ortodoxă - urmează să fie realizat într-un parc, în centrul Ekaterinburgului.
El alimentează un conflict aprig între susţinătorii şi opozanţii săi - care protestează cu miile, de la începutul săptămânii, la locul prevăzut în vederea lansării şantierului - o mişcare de contestare de o amploare rară într-un oraş rus de provincie.
Preşedintele rus a îndemnat, joi, la o zi după noi ciocniri cu seară înainte - în urma cărora au fost operate 70 de reţineri -, la conciliere cu criticii acestui proiect, apreciind că ”dacă oamenii care locuiesc acolo sunt împotrivă (...), trebuie să se ţină cont de această opinie”.
Câteva ore mai târziu, primarul din Ekaterinburg, Aleksandr Vîsokinski, a anunţat, citat de agenţia publică de presă Tass, că autorităţile au ”suspendat lucrările”, adăugând că o anchetă de opinie urmează să fie realizată în vederea stabilirii viitorului proiectului.
”Oraşul va efectua o anchetă (...). Nu va fi o anchetă (vizând) 100, 200 sau 1.000 de persoane. Va fi o alegere reprezentativă”, a declarat el în faţa manifestanţilor, şi mai numeroşi joi seara, potrivit unor imagini difuzate pe reţele de socializare.
Întrerupt constant, uneiri huiduit, Vîsokinski nu a precizat ce formă va lua consultarea pe care o promite.
Exprimându-se într-o conferinţă de presă la Soci, la Marea Neagră, Vladimir Putin a propus să se organizeze un sondaj în rândul riveranilor, în urma căreia ”minoritatea va trebui să se supună majorităţii”. ”Însă opinia şi interesele acestei minorităţi trebuie, de asemenea, să conteze”, a adăugat el.
”O catedrală trebuie să unească oamenii şi nu să-i despartă”, a declarat şeful statului, care îşi afişează cu regularitate credinţa şi apropierea faţă de Biserica Ortodoxă.
INFLUENŢA MEDIILOR RELIGIOASE
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat joi ”provocări” şi ”minciuni” în centrul cărora se află cazul, în opinia sa.
”Este foarte probabil ca la Ekaterinburg să fi existat oameni care au provocat manifestaţii ale unui comportament ilegal şi inacceptabil. Iar asta provoacă în mod natural acte adecvate din partea forţelor de ordine”, a declarat Peskov pentru presă.
La originea protestelor, la care au participat până la 2.000 de persoane, se află instalarea, luni, a unei împrejmuiri în parcul din centrul Ekaterinburgului. În locul respectiv urmează să se ridice, până în 2023, o impozantă catedrală ortodoxă de 66 de metri înălţime - o reproducere a unei biserici distruse de către sovietici în 1930.
În timp ce protestele continuau, mai multe persoane au fost uşor rănite, în timpul unor confruntări cu bărbaţi solizi, identificaţi drept membri ai unei şcoli de box a unui om de afaceri care finanţează catedrala.
Lansat în urmă cu nouă ani, proiectul face de atunci polemică în acest oraş industrial cu o puternică tradiţie liberală. Boris Elţîn şi-a construit în acest oraş cariera politică, iar oraşul era până de curând unul dintre puţinele din Rusia condus de către un primar critic al Kremlinului.
În afară de probleme de religie şi urbanism, conflictul a luat o turnură politică. Opoziţia liberală, inclusiv Aleksei Navalnîi, s-au raliat manifestanţilor.
Această mişcare este percepută drept o nouă ilustrare a tensiunilor cauzate de influenţa tot mai mare a mediilor conservatoare şi religioase, în detrimentul liberalilor, la şapte ani după ”rugăciunea punk” a trupei contestatare Pussy Riot în Catedrala Mântuitorului la Moscova.
Tensiuni au apărut, în mai multe rânduri, în ultimii ani în legătură cu proiecte ale unor noi biserici sau transferul unor clădiri Patriarhiei Ortodoxe ruse, care are o influenţă considerabilă.
Biserica afirmă că noi lăcaşuri de cult sunt necesare, după distrugerea multora dintre ele în epoca sovietică.
Sursa: news.ro
Arhitectul I.M. Pei, care a proiectat piramida din sticlă de la Luvru, a murit la vârsta de 102 ani... Scandal în Ungaria, după ce preşedintele Parlamentului Laszlo Köver îi asimilează pe homosexuali pedofililor...