Deşi pentru orice părinte ar putea părea extrem de ciudat să îşi ţină copilul nou-născut într-o cutie, totul are o explicaţie. Autorităţile din Finlanda oferă, de peste opt decenii, un ajutor însemnat proaspeţilor părinţi: o cutie şi numeroase alte lucruri pentru bebeluş. Unde nu ar fi şi în România aşa?
Dar să revenim la povestea cu "pătuţurile" care fac înconjurul lumii. De ce o cutie? Totul a început în anii '30 când acest obiect a fost creat pentru familiile sărace, însă în 1949 ea a început să fie acordată tuturor.
De peste 80 de ani, viitoarele mămici din Finlanda primesc o cutie din partea statului, un fel de kit al începătorului în care se găsesc hăinuţe, aşternururi, o saltea, scutece şi jucării.
Obiceiul a fost iniţiat în anii `30 şi se păstrează şi astăzi, considerându-se că el a dus la înregistrarea celei mai mici rate a mortalităţii infantilă din lume. Aşadar, cutia le asigura mamelor tot ceea ce aveau nevoie pentru a-şi îngriji copiii, determinându-le totodată pe acestea să meragă la doctor.
"Nu numai că era oferită tuturor viitoarelor mame, dar legislaţia sublinia că pentru a o putea obţine, mamele erau obligate să meargă la control medical înainte de cea de-a patra lună de sarcină”, a declarat Heidi Liesivesi, care lucrează la Instituţia de Asigurări Sociale din Finlanda.
Tradiţia s-a păstrat iar acum guvernul finlandez oferă în jur de 40.000 de cutii, care vin la pachet cu alte 50 de produse pentru bebeluşi, inclusiv haine, aşternuturi, paturi, iar mamele care nu au nevoie de toate acestea le pot refuza şi primesc în schimb 140 de euro.
Cutia este dată în dar de către stat tuturor mamelor indiferent de statutul lor social. Cu salteaua aşezată în ea, cutia devine primul pătuţ al copilului. Desigur, mamele au dreptul să refuze cutia şi să primească în schimb 140 de euro, însă 95% dintre ele aleg cutia care oricum valorează mai mult.
Pentru că practica cutiei de carton pentru bebeluşi a avut atât de mult succes, se încearcă implementarea ei şi în alte ţări. Un spital din Londra a început recent să ofere cutiile în cadrul unui program de test. De asemenea, în Minnesota, Statele Unite, o organizaţie non-profit a distribuit cutiile familiilor cu venituri mici, iar un student de la Harvard a pus bazele unei ONG care distribuie kituri similare în sudul Asiei.
Conţinutul cutiei:
Saltea, husă pentru saltea, cearşaf de pat, cearşaf de pătură, pătură, sac de dormit;
Cutia în sine promovată ca pătuţ;
Costum de iarnă, căciulă, mănuşi cu un deget izolate şi ghetuţe;
Costum subţire cu glugă şi salopete tricotate;
Şosete, mănuşi, căciulă tricotată, cagulă;
Body, costumaşe, colanţi;
Prosop de baie cu glugă, forfecuţă pentru unghii, perie de păr, periuţă de dinţi pentru copii, termometru de baie, cremă pentru iritaţia produsă de scutec, prosop;
Scutece din pânză şi muselină;
Cărţi cu imagini şi jucării educaţionale;
Bureţi pentru sutien şi prezervative.
Dezastru în China! Ploile torențiale au transformat un stadion într-o piscină plină cu apă... Kate Middleton, poate levita?! Cum a fost surprinsă ducesa, în timpul unui eveniment important...