Dupa sase ani de negocieri, liderii europeni, in absenta presedintelui francez Nicolas Sarkozy, au semnat, vineri, tratatul de aderare cu oficialii croati, premierul Jadranka Kosor (foto) si presedintele Ivo Josipovic. Franta a fost reprezentata de ministrul pentru Afaceri Europene, Jean Leonetti.
"Sunteti bineveniti in familia europeana", s-a adresat presedintele UE, Herman Van Rompuy, delegatiei croate, subliniind insa ca "nu este sfarsitul drumului pentru Croatia". "Reformele trebuie sa continue inainte de data aderarii", a adaugat Van Rompuy.
"Asistam la un eveniment istoric care, masurat in termenii importantei pe care o are pentru poporul croat, nu este egalat decat de declaratia de independenta a tarii noastre", a afirmat presedintele croat, Ivo Josipovic.
Seful guvernului croat va participa vineri, in calitate de observator, pentru prima data, la un summit al UE. In urma lectiilor invatate din aderarea Romaniei si Bulgariei, UE a instaurat un sistem de monitorizare pentru a se asigura ca autoritatile de la Zagreb vor continua reformele pana in iulie 2013. Comisia Europeana va prezenta un raport privind reformarea sistemului judiciar, a domeniului concurentei si a sistemului de lupta contra crimei organizate si coruptiei.
In cazul in care guvernul de la Zagreb isi va diminua eforturile, UE poate sa ii trimita scrisori de avertizare, urmate de sanctiuni decise de cele 27 de state membre (spre exemplu, inghetarea fondurilor UE).
Dupa Slovenia, Croatia este al doilea stat, din cele sase foste republici iugoslave, care adera la UE. Politicienii Uniunii spera ca aderarea Croatiei va convinge celelalte tari balcanice de avantajele pe care le aduce reforma si va accelera tranzitia democratica a regiunii.
Sursa: Hotnews
Foto: EPA / Intact Images
Ratko Mladici si-a cerut scuze pentru fiecare victima nevinovata a razboiului din fosta Iugoslavie... VIDEO! Iranul are dovada: Imagini cu drona SUA doborata...