Antena Căutare

De la dragoste la ură. Cum au ajuns SUA și Iran la un pas să declanșeze Al Treilea Război Mondial

Dintr-o legătură care a fost foarte strânsă la mijlocul secolului trecut și care se putea numi chiar „poveste de dragoste”, s-a ajuns la un pas de declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial. Cronologia unei relații traversate de neîncredere și tensiune.

Galerie
Cum au ajuns SUA și Iran la un pas să declanșeze Al Treilea Război Mondial

Moartea generalului iranian Qassem Soleimani, într-o operațiune americană, la Bagdad, a adâncit tensiunile istorice dintre Iran și Statele Unite. Acesta este un eveniment pe care toată lumea îl știe, dar mulți uită ce s-a întâmplat în trecut. Cu toate că aceste două țări par dușmani absoluți din totdeauna, cronologia celor două state ne demonstrează alt lucru.

Conflictul dintre SUA și Iran, cronologia evenimentelor:

1953. Washingtonul ajută la demiterea primului ministru iranian Mohammed Mossadegh, readucându-l la putere pe Sha Mohammed Reza Pahlavi.

1957. Statele Unite și Iranul semnează un acord privind cooperarea nucleară civilă.

Articolul continuă după reclamă

1967. Washingtonul furnizează Iranului un reactor nuclear împreună cu 93% la sută de combustibil îmbogățit cu uraniu.

1968. Iranul semnează Tratatul de neproliferare nucleară, care îi permite să aibă un program nuclear civil în schimbul angajamentului de a nu achiziționa arme atomice.

1979. Revoluția islamică din Iran obligă poporul să se refugieze Sha-ul sprijinit de SUA , Ayatollah Ruhollah Khomeini se întoarce din exil și devine liderul suprem al țării. Studenții fundamentaliști iau Ambasada Statelor Unite la Teheran și țin ostatici personalul.

1980. Statele Unite taie legăturile diplomatice cu Iranul, confiscă bunurile iraniene și interzice cea mai mare parte a comerțului cu Republica Islamică. O misiune de salvare a ambasadei, comandată de președintele Jimmy Carter, eșuează.

1981. Iranul eliberează 52 de ostatici americani la câteva minute după ce Carter a părăsit puterea, iar Ronald Reagan se jură ca președinte al Statelor Unite.

1984.Statele Unite numește Iranul ca sponsor de stat al terorismului.

1986. Reagan dezvăluie un contract de armament secret încheiat cu Teheran, prin care încălcă embargoului american.

2002. Președintele George W. Bush declară Iranul, Irakul și Coreea de Nord drept „axa răului”. Oficialii americani acuză Teheranul că operează un program secret de arme nucleare.

De la dragoste la ură. Cum au ajuns SUA și Iran la un pas să declanșeze Al Treilea Război Mondial

2006. Washingtonul spune că este dispus să se alăture negocierilor nucleare multilaterale cu Iranul dacă Republica Islamică suspendă în mod cert îmbogățirea nucleară.

2008. Bush trimite pentru prima dată un oficial pentru a participa direct la negocierile nucleare cu Iranul la Geneva.

2009. Franța, Marea Britanie și Statele Unite anunță că Iranul construiește un site secret de îmbogățire a uraniului în Fordow .

2012. Președintele american Barack Obama sancționează băncile străine care nu reduc semnificativ importurile de petrol iranian. Vânzările de petrol iraniene scad, provocând o recesiune economică.

2013. Hasan Rohani este ales președinte al Iranului după promisiunile sale de a-și îmbunătăți economia și relațiile cu lumea.

În septembrie, Obama și Rohani vorbesc la telefon, cel mai înalt contact dintre cele două țări în trei decenii.

De la dragoste la ură. Cum au ajuns SUA și Iran la un pas să declanșeze Al Treilea Război Mondial

În noiembrie, Iranul și șase puteri majore ajung la un acord nuclear. Teheran este de acord să-și oprească activitatea nucleară în schimbul scutirii limită de sancțiuni.

2016. Iranul eliberează 10 marinari americani care au ajuns în apele teritoriale iraniene. Țările efectuează un schimb de prizonieri.

2018. Donald Trump, noul președinte al Statelor Unite, se retrage din acordul nuclear și impune din nou sancțiuni economice Iranului.

2019

Aprilie. Statele Unite desemnează Corpul Gărzii Revoluționare Islamice drept „organizație teroristă” .

Mai. Iranul spune că va crește producția de uraniu îmbogățit, încălcându-și angajamentele în baza acordului nuclear.

Navele petroliere din Arabia Saudită sunt atacate în Golf. Statele Unite dau vina pe Iran, acuzație pe care Republica Islamică o respinge.

Iunie. Iranul demolează o dronă americă despre care spune că se afla în spațiul lor aerian, iar o lună mai târziu sechestrează un tanc britanic.

Septembrie. Compania petrolieră de stat din Arabia Saudită este atacată de drone și rachete care, se crede, provin din Iran, ceea ce Teheran neagă.

Decembrie. Atacurile asupra bazelor militare americane din Irak lasă un cetățean american mort. Washingtonul acuză o miliție susținută de Iran în Irak.

2020

3 ianuarie. Generalul Soleimani și Abu Mehdi al Mouhandis, mor într-un atac aerian comandat de Trump, în apropierea Aeroportului Internațional Bagdad.

„Generalul Qassem Soleimani ar fi trebuit să fie ucis cu ani în urmă!”, Spune Trump. Secretarul său de stat, Mike Pompeo, afirmă că Soleimani pregătea o „acțiune importantă” care amenința „sute de vieți americane”.

În Teheran, liderul suprem Ali Khamenei și președintele Hasan Rohani apelează la răzbunarea morții lui Soleimani. O mulțime de iranieni invadează străzile din centrul capitalei cântând „Moarte în Statele Unite!”.

4 ianuarie. Trump anunță că Statele Unite au selectat 52 de locuri în Iran și le vor ataca „foarte repede și cu mare forță” dacă Republica Islamică atacă personalul sau locurile americane.

5 ianuarie. Iranul anunță „a cincea și ultima fază” a planului său de reducere a angajamentelor sale de îmbogățire a uraniului, asumate prin acordul din 2015 pentru a-și limita programul nuclear. Astfel, Guvernul afirmă că nu se mai simte restricționat de nicio limită „în ceea ce privește numărul centrifugelor sale”.

„Iranul nu va avea niciodată o armă nucleară!”, Spune Trump pe rețeaua de Twitter.

De la dragoste la ură. Cum au ajuns SUA și Iran la un pas să declanșeze Al Treilea Război Mondial

7 ianuarie. Parlamentul iranian adoptă o lege care clasifică toate forțele armate americane drept „teroriști” .

8 ianuarie. Iranul își lansează răspunsul împotriva Statelor Unite care trag rachete la două baze militare utilizate de soldații americani din Irak.

Citește și:

VIDEO. Momentul în care Ambasada SUA din Irak este lovită de rachete

Românii nu vor fi afectați de Brexit?! Marea Britanie ar putea fi obligată să asigure libera circulație a cetățenilor eu... Echipa Observator, în mijlocul incendiilor din Australia. Focul continuă să pârjolească orașele, iar un milion de oameni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x